Реклама / Ads
59| 5041 |17.11.2013 НОВИНИ

Реформаторите почват операция „Чисти ръце”

.
Главният прокурор да се избира от парламента, намаляване на състава на Висшия съдебен съвет (ВСС), изграждане на Европейска прокуратура и създаване на Служба за борба с корупцията и организираната престъпност към МВР.
 

Това са част от мерките от операция „Чисти ръце” срещу корупцията по високите етажи, които предлага Реформаторския блок, преаде Дарик. Те бяха огласени в неделя и са част от програмата на дясното обединение, с което то ще се яви на избори.

Предварителни проверки на имуществото, финансите и факторите за зависимост на кандидатите за позиции в съдебната система и полицията, периодично атестиране на работата на съдии, прокурори и полицаи и кариерно израстване спрямо резултатите, както и проверки за рискове от зависимости, предлагат реформаторите.

Зам.-председателят на „Движение България на гражданите” Йонко Грозев коментира, че неведнъж са правени опити да се реформира правосъдието, но истинската цел е била то да остане същото.

„Какъв е проблемът. Проблемът, казано много просто, е корупцията. Тя е основната причина, поради която в България не може да бъде изградено работещо правосъдие. Корупцията по високите етажи на властта. Ако има работещо правосъдие, то тогава много от управляващите няма да бъдат там, където са. Те не могат да позволят това, това е истинският проблем”, заяви Грозев.   

Освен в сектор правосъдие, реформаторите предлагат мерки, свързани и с вътрешния ред. Идеята е МВР да се реформира с приоритет ефективна полицейска и дознателска работа.

„МВР трябва да се освободи от всичко неприсъщо и да ограничи функциите си до охрана на обществения ред и разследване на престъпленията”, коментира Димо Гяуров от „Синьо единство”.

Реформаторският блок предлага още президентът да назначава Главният прокурор по предложение на Народното събрание, а при отказ на държавния глава да го направи, това да може да бъде преодоляно от 2/3 от депутатите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 4829 |11.11.2013 Реформаторите ще участват в изборите като коалиция . 17| 6309 |31.10.2013 Севлиевски възкръсна: Студентите се превръщат в придатък на Реформаторите . 36| 6588 |30.10.2013 Главчев:Учудващо Реформаторите са най-остри срещу ГЕРБ . 2| 6296 |29.10.2013 Започват отначало делото срещу Вальо Топлото за присвояване на 6 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads