Реклама / Ads
9| 6233 |30.09.2013 НОВИНИ

Реформаторите преговарят за предизборна коалиция

.
Преговорите за формирането на предизборна коалиция в Реформаторския блок започват тази седмица, обяви заместник-председателят на Демократи за силна България Петър Москов. Идеята за еволюирането на блока в предизборна коалиция не е нова. Стъпките за формирането й обаче напредват с приближаването на евроизборите.
 

НДСВ и "Обединени земеделци" са под въпрос дали ще влязат в коалицията. Официално първи заявка за създаването на подобен политически субект дадоха от партията на Корман Исмаилов "Свобода и достойнство". Това стана още с учредяването на Реформаторския блок. След това макар и по-плахо подобни тези започнаха да изказват и лидерите на повечето от останалите партии като ДСБ, "Синьо единство" и ДБГ.

"Зелените" пък бяха първата партия, която подложи идеята на гласуване сред членовете си и се отказаха от нея. Това бе очаквано, тъй като формацията не е толкова вдясно, както останалите членове на реформаторите. Процесът се ускори с решението на най-голямата партия в блока - "Движение България на гражданите". След редица дискусии на второто си национално събрание партията на Меглена Кунева реши да се съгласи на коалиция с останалите реформатори, пише "Стандарт". Точно какъв ще е форматът на новата дясна коалиция ще стане ясно през следващите дни.

Това ще е темата и на срещата в Брюксел в края на седмицата на десните лидери с ЕНП. Европейците не крият желанието си за широка дясна коалиция у нас с участието и на ГЕРБ в нея. Засега обаче всички лидери на Реформаторския блок са единодушни, че това е невъзможно да се случи.

Не е ясно и каква ще е съдбата на други по-малки партии, които неведнъж бяха заявявали желание за обединение с реформаторите. Сред тях са НДСВ, "Обединени земеделци" и др. Партията на Мозер дори бе предложена за член от "Синьо единство". Засега обаче разширение на блока няма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6585 |26.09.2013 Асен Генов: ГЕРБ и реформаторите са добре дошли на протестите, но... . 65| 6374 |23.09.2013 Георги Кадиев: КТБ дава пари на Реформаторите . 45| 5568 |17.09.2013 Борисов: БСП финансирали предизборната си кампания от Пловдивския панаир . 39| 6041 |13.09.2013 Кортенска: В ръководството на Реформаторите има хора на Прокопиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads