Реклама / Ads
42| 6025 |31.07.2013 НОВИНИ

Реформаторският блок: Обявяваш икономиката в рецесия, а отиваш на море

.
От реформаторския блок се обявиха против актуализирания бюджет и с аргументи обориха някои от твърденията на червени, депесари и атакисти в парламента. Според тях , след като икономиката е в рецесия е време за работа, а не за ваканция и море.
 

Управляващите се опитват да налучкат аргументи за актуализацията на бюджета, заяви Димитър Бъчваров от ДСБ. По думите му досега премиерът Орешарски не е дал нито един състоятелен аргумент.

"Размерът на невърнатия ДДС може да е 776 млн. лв., но държавата всеки месец връща по милиард. Социалните мерки обхващат 40 млн. от бюджета и също не са повод за актуализация", каза още той.

Според Бъчваров самото управление на настоящото правителство е фактор за влошаване на показателите на бюджета, тъй като то е твърде непопулярно. "След 48 дни протест няма как да очакваме гражданите да са редовни данъкоплатци", заяви той и допълни, че слабите аргументи на управлението не са резултат на незнание, а на прозиращи задкулисни намерения.

Бисер Манолов от "Движение България на гражданите" заяви, че има "притеснителна приемственост" между политиката на ГЕРБ и на сегашното правителство. Той посочи, че ножицата между дълга и фискалния резерв е била 1.1 млрд. лв. през 2009 г., а 5 години по-късно тя е нараснала до 9 млрд. лв. в края на май.

Става дума за задлъжняване без реформи, заяви Манолов и предупреди, че предстои рецесия в края на годината, а рецесия в комбинация със задлъжнялост без реформи означава по-високи лихви за гражданите и бизнеса. "Очаквам ревизия и на кредитния рейтинг на страната", допълни Манолов.

Нагло е да обявиш, че икономиката излиза в рецесия, и да отидеш на море, заяви Мартин Димитров от "Синьо единство" по повод вчерашното изказване на Йордан Цонев, че се опасява от рецесия до края на 2013 г.

Димитров изтъкна, че предизборните обещания на БСП за повишаване на събираемостта чрез борба с контрабандата остават неизпълнени, както и обещанията за свиване на администрацията. "Ако това беше станало, актуализация нямаше да се наложи", каза Димитров и добави, че сегашното правителство е тръгнало по пътя на Жан Виденов, но понеже не може да печата пари, взима заеми.

Димитров предупреди, че очаква Международният валутен фонд в скоро време да поиска ново споразумение с България, за да сложи "усмирителна риза" на правителството, и посочи, че най-удачният вариант ще бъде президентът да наложи вето на актуализацията, което да принуди управляващите да преразгледат промените в бюджета и да приемат нов изборен кодекс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 6031 |31.07.2013 "Атака" иска премахване субсидиите на партиите . 34| 6282 |31.07.2013 Мая и Цецка пак наточиха томахавките в парламента . 24| 6156 |31.07.2013 Волен за Бойко: В момента пече, следобед гърми . 41| 10697 |31.07.2013 Калин Каменов за Фрогнюз: Уволниха ме, защото не съм комунист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads