Реклама / Ads
13| 5452 |10.02.2014 НОВИНИ

Реформаторският блок: Политическа корупция е разпределението на 500 млн. лв. на общините на БСП и ДПС

.
Разпределението на 500-те млн.лева за общините на ДПС и БСП е ярък пример за прахосване и кражба на държавни пари, както и за политическа предизборна корупция без ефект върху доходите на хората. Днес внасяме питане до министъра на финансите,по реда на Закона за достъп до обществена информация, да ни отговори какви са били условията, реда и критериите за избор на проекти, които ще се финансират по т.нар. инвестиционна програма за половин милиард лева. Това каза на пресконференция на Реформаторския блок днес Радан Кънев, говорител на Блока.
 

По думите му, темпото на одобрение на проектите от комисията е 100 проекта на ден, което е показателно, че списъкът с общините, които ще ползват средствата, не е изготвен на базата на никакъв анализ.

Найден Зеленогорски, организационен секретар на Реформаторсикя блок, допълни, че това темпо предполага скорост на одобрение на 1 проект за 3-4 минути, което практически е невъзможно, а самата апликационна форма е от 1 страница – абсурдно за инвестиционен проект за 7-8 млн.лева, каквито са повечето. Става дума за бързо харчене на предизборни пари на държава, която нито може да си събере приходите, нито - да си направи сметка на  разходите, допълни още Зеленогорски.

Георги Ганев от Гражданския съвет на РБ обясни, че става дума за политически пари за политически приятели, чрез които се купуват гласове и влияние преди изборите. Държавата е пленена от група частни специални интереси, което води до ниски инвестиции, малък ръст на производителност и нулев шанс за забогатяване на гражданите, каза още той. По думите му, няма обективна измерваемост на проектите в Постановление № 4 от 16 януари, няма контролен механизъм, а харченето на средствата щели да наблюдават министрите и областните управители, без да са реални контролни органи, няма и критерии за оценка за постигнаните ефекти. Георги Ганев подчерта, че от 101 кметове на ДПС и БСП 98 % вземат пари по т.нар. инвестиционна програма, докато от 163 кметове не други партии, само на 74 са одобрени проектите, позовавайки се на данни на ИПИ. Взимат се пари от всички българи  и се дават на политически верните хора, т.е. всички плащаме за политическите услуги, обобщи ситуацията Георги Ганев.

Картелът в НС взе решение, което оставя извънпраламентарната опозиция и партиите, които имат евродепутати извън районните, общинските и секционните избирателни комисии. Това стана по предложение на ГЕРБ с мълчаливото съгласие на партиите от картела БСП, ДПС и „Атака“, и така политическият картел ще си организира избори с гарантирана собствена полза, коментира още Найден Зеленогорски. По думите му в новия Изборен кодекс няма мерки за изчистването на т.нар „мъртви души“ от изборните списъци, а последното решение да не се изписват в бюлетините имената на кандидатите при положение, че има преференциялен вот, той определи като абсурдно. Ще търсим среща с председателя на  българския парламент г-н Миков, ще уведомим посланиците на европейските страни у нас, ще информираме и всички европейски институции и дано разумът да наделее, за да спрем да даваме пример на Европа как се опорочават избори и демокрация, каза още Зеленогорски.

Той допълни също, че реформаторите ще призоват своите членове и симпатизанти, както и гражданите, да участват в подписката за подкрепа на референдум за задължително, електронно и мажоритарно гласуване.

На въпрос за референдум за данъчната система, Георги Ганев каза, че и Станишев, и БСП знаят, че по закон такъв референдум не може да се прави, и че по-скоро става дума да правят контрареферендум. Радан Кънев пък коментира, че правителството е обявило с програмата на Орешарски и БСП, че ще прави данъчни реформи и следва да си поеме отговорността за това обещание.

Не е тайна, че ДПС управлява държавата, че има вълна от политически назначения на партийни кадри на ДПС и БСП, а ГЕРБ тежко ревнуват, забележете, не против този порочен принцип, а защото били най-голямата партия и трябавло да има най-много техни назначения в администацията, коментира още Кънев и подчерта, че само от опозицията и управляващие зависи да бъде спряна т.нар. инвестиционна програма. Ние знаме, че ГЕРБ не се отличава от БСП нито при пошлото разпределение на тези 500 млн. лева, нито при партийните назначения. Те имат огромен интерес да пакетират алтернативата Реформаторски блок и да я хвърлят в блатото на политическата корупция, където се намират те самите, добави той. По думите му, Реформаторският блок прави точно обратното на това, което правят партиите от картела. Първо, ние казваме край на партийните назначения в администрацията и оценка на проектите на общините по партиен признак, и, второ, признаваме за единствено средство за борба с политическата корупция ефективния съд. В момента няма партия в парламента, която да работи за ефективна съдебна система, допълни още Кънев, като напомни, че това е първи приоритет на Реформаторския блок.

По думите му, листата на Блока за евровота ще премине през серия обсъждания и широко участие на разширения формат на Гражданския съвет и ще бъде обявена в края на м. февруари или началото на м. март.











Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6756 |31.01.2014 Цв. Василев прогнозира: Политическата ни система скоро ще се промени . 19| 4840 |30.01.2014 РБ: Изборните закони задълбочават политическата криза . 76| 7067 |19.01.2014 Станишев: Земята ще изровя, БСП да бъде първа политическа сила на изборите . 25| 5107 |27.12.2013 БСП търсят политическа отговорност на Стойнев за Седми блок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads