Реклама / Ads
55| 5571 |15.07.2013 НОВИНИ

Реформаторският блок предложи 8 промени в Изборния кодекс

.
Партиите, които се обединиха в Реформаторския блок са ДСБ, “Движение България на гражданите”, “Свобода и достойнство”, “Синьо единство” и “Зелените”
Реформаторският блок предлага осем спешни промени в Изборния кодекс, за да гарантира честни предсрочни избори през есента. Те ще бъдат внесени в парламента, при президента и в администрацията на омбудсмана още тази седмица, за да могат да бъдат приети от Народното събрание до месец.
 

Мерките, които предлагат петте партии в блока, са неутрализиране на "мъртвите души" чрез създаване на актуален списък с избиратели въз основа на последните три избора - парламентарни, президентски и местни - и деполитизиране на ЦИК чрез назначаване на независима администрация не на квотен партиен принцип, а след конкурси и публични изслушвания.

Партиите от обединението предлагат също въвеждане на задължителни преференции без праг, облекчения за независимите кандидати, равен достъп до обществените медии и отбелязване на платените съобщения в частните медии.

Останалите промени, за които настояват от реформаторския блок, са създаване на общински преброителни центрове, за да се избегнат манипулации в малките населени места; създаване на единна методика за изчисляване на изборния резултат, която да не се променя постоянно; съдебен контрол върху актовете на ЦИК и специална глава в кодекса, която да регламентира правата на всички участници в изборния процес.

"Представените мерки не са за дългосрочна реформа. На дневен ред е да бъдат променени правилата при избори на есен, за да може те да протекат по максимално честен начин. Трите ни цели са деполитизиране на изборната администрация, въвеждане на мажоритарност в избора и създаване на гаранции срещу контролиран и купен вот", заяви Йонко Грозев, който представлява "Движение България на гражданите" в преговорите и е секретар на партията.

"Основният проблем със сегашното управление и парламент е, че то не може да излъчи ефективно правителство. Подобна криза в една демократична система се решава с избори. Всичко друго е опит да се вкарат интереси, които не знаем какво преследват и които не са равни на интересите на българското общество", коментира още Грозев, цитиран от Стандарт. Той беше категоричен, че реформаторският блок може да мобилизира достатъчно сили срещу желанието на "едни хора с власт и ресурси да направят всичко, за да останат на власт, въпреки интересите на обществото".

"Подкрепата на това правителство означава открита подкрепа за мафията. Няма по-страшно нещо от оставането на това правителство, което ясно артикулира, че назначава хора от олигархични кръгове", пък заяви Петър Москов от "Демократи за силна България".

Според представителите на реформаторския блок провежданите в Народното събрание дискусии за Изборния кодекс имат за цел единствено протакане на ситуацията. "Това, което се случва в парламента, е печелене на време - под претекст, че се правят промени, се отблъсква искането за предсрочни избори", посочи Димо Гяуров от "Синьо единство". Представителите на петте формации обясниха, че не участват в тези консултации, за да не служат като алиби на БСП.

По думите на Борислав Сандов от ПП „Зелените", е ясно, че трябва цялостна реформа на кодекса, но този парламент няма достатъчно легитимност да я извърши. "Ако сравним изборната админиситрация с футболното първенство, в момента изборът на ЦИК, районните и секционните комисии е все едно БФС и съдийските комисии да се назначават от първите 4 отбора в първенството", коментира той.

Корман Исмаилов от Народна партия „Свобода и достойнство" заяви, че за да бъде ограничен контролираният и купеният вот са необходими и промени в Наказателния кодекс, Закона за политическите партии, регулациите, свързани с обществените медии.

На въпрос как приемат коментарите на Бойко Борисов за сътрудничество между десните партии, представителят на ПП „Зелените" посочи, че блокът не приема в поставения формат участието на ГЕРБ, именно защото са част от проблема, с който се борят. "Реформатоският блок представлява обединение за демафиотизация на управлението", каза той, а Петър Москов от ДСБ добави: "Ние не правим 72-рото обединение на десницата. Ние имаме за цел да формираме послания и политики и това е много над просто единодействие на десницата".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4635 |15.07.2013 Напрежение пред ВСС; блокаж на платното . 8| 4834 |10.07.2013 Президентът предложи Дунав като общ туристически бранд на 10 държави . 15| 5482 |10.07.2013 В петък се готвят тотални блокади в София . 39| 7639 |07.07.2013 Пет десни партии се обединиха в реформаторски блок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads