Реклама / Ads
1| 4101 |14.10.2019 НОВИНИ

Реформи в спешната помощ биха спасили повече човешки животи

.
Шестима души загинаха при тежка катастрофа на пътя между Габрово и Казанлък на разклона за Крън и село Хаджидимитрово Източник: БГНЕС
Поредицата тежки катастрофи, причинени от пияни или неопитни шофьори, даде повод на Държавната агенция по безопасност на движението да предупреди за пропуски и недостатъци в оказването на спешна помощ при инциденти, предаде БНТ.
 

След жестоката катастрофа, отнела живота на шестима и предизвикана от 18-годишен неопитен шофьор след употреба на алкохол, Държавната агенция по безопасност на движението ще провери школата, където се е обучавал младежът, както и документацията около изпита, който е положил.

 

Държавната агенция предупреждава за проблеми в областта на спешната помощ и изоставане във времето за реакция при пътни инциденти. Съществуващите спешни отделения не са достатъчно осигурени кадрово, технологично и финансово.

 

Продължава да бъде сериозен дефицитът на лекари. Значителна част от смъртните случаи настъпват в рамките на първите минути след инцидента. Намаляването на времето за оказване на медицинска помощ от 25 на 15 минути може да намали смъртността с една трета.

 

Лозан Лозанов е медицински фелдшер от 38 години в отделението за спешна помощ в Шабла. „Ние сме изнесен център на Каварна, за да сме по-близко до пострадалите, до пациентите. Презумпцията е спешното отделение да съществува на 18-20 километра от филиала”, обяснява Лозанов.

 

Медицинският екип покрива района до границата с Румъния и всички села в общината. Това е един от най-тежките участъци, особено през зимата, когато често е затворен главният път Дуранкулак-Варна.

 

„Когато ни се обади оператор, сме длъжни на първата минута да сме в линейката. И да се насочим по най-бързия начин към пострадалия. Тук е север, с повече критични снегонавявания, когато се справяме със затруднения”, разказва Лозанов.

 

Според доклада на Държавната агенция за безопасност на пътищата в страната има неравнопоставеност по отношение на времето за достъп до спешна медицинска помощ. Налице са съществени различия както в рамките на районите на обслужване от един Център за спешна медицинска помощ, така и между отделните области. В Ямбол например на 16 000 души се пада по един мобилен екип, а в област Велико Търново, Пловдив и Бургас такъв екип е разпределен между 140 000-210 000 души.

 

Според пътни експерти, фалшивите сигнали до тел. 112 допълнително усложняват работата на медиците. „От 40 до 50 процента от повикванията са фалшиви и тук прокуратурата трябва да повдига обвинения и да вкарва хора в затвора за фалшиви повиквания. Тези обаждания харчат ресурс, който е животоспасяващ”, заявява Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

 

В доклада се посочва още, че системата за спешна помощ не разполага с възможности за използване на специализиран санитарен транспорт за труднодостъпни райони и няма достатъчно обучени парамедици. „Съществува частен ресурс от оборудвани мотори за такъв тип дейност - АТВ-та, но няма координация с държавните центрове за Спешна помощ и няма начин за финансиране на тези частни структури. Хеликоптерът, който се занимаваше с тази дейност приключи работа. В момента няма хеликоптер”, казва Владимир Тодоров.

 

Според експерти, поставянето на изнесени пунктове по магистралите и най-натоварените пътни участъци може да намали броя на жертвите. Друга идея е шофьорите с дълъг стаж зад волана да минават опресняващи курсове за оказване на първа помощ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3837 |06.10.2019 Заради протестите в Ирак: Започват реформи и преструктуриране на правителството . 0| 4314 |14.09.2019 Отбелязваме Световния ден на първата помощ . 0| 4717 |13.09.2019 Калоян Паргов при регистрацията на БСП за изборите: Помощниците на ГЕРБ да се укротят! . 0| 4143 |01.09.2019 Изплащат добавката за чужда помощ на хората с увреждания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads