Реклама / Ads
2| 4526 |19.11.2009 НОВИНИ

Реформите в образованието са единствения приоритет

.
Сергей Игнатов
Новият министър на образованието Сергей Игнатов положи клетва в парламента. В кулоарите на парламента той каза, че няма друг приоритет освен реформиране на българската наука и образование. Това ще стане единствено чрез нови закони.
 

Новият министър обеща до края на месеца ще бъде готова рамката на нов закон за средното образование, а през януари ще са готови учебните програми, ще бъде готов и нов закон за висшето образование.

Подготвя се и нов закон за академичното израстване, който ще замени сегашния закон за научните степени и звания, съобщи Игнатов.

Сергей Игнатов съобщи, че резултатите от европейската проверка на БАН ще бъдат съобщени на 30-ти ноември. „Ние като институция ще подкрепим всички желаещи да правят реформа.

"Естествено инструменатаруим на държавата ще се намери за да ускорим този процес, тъй като не е лек", каза Игнатов.

По думите му академията е изостанала в последните 20 години не заради себе си, а заради управляващите. Тя все още е структурирана по модела, в който съществуваше в СИВ, а икономиката е преструктурирана, изтъкна Игнатов.


Той каза, че съкращенията ще бъдат предприети от ръководството на БАН и припомни, че бързо ще бъдат пенсионирани 500 души.

Както вчера изтъкна и премиерът Бойко Борисов, министър Игнатов подчерта, че в бюджета за 2010-а година за БАН са предвидени толкова средства, колкото и миналата година.

По въпроса кои институти ще бъдат закрити Игнатов каза, че това ще реши академичната общност.

Като институти, които са от изключителна важност, той посочи сеизмологията, метеорологията, института по български език, археологическия музей, етнографията, фолклористиката и подчерта, че има още много важни в областта на природоматематическите науки.

За имотите на БАН министър Игнатов заяви категорично, че са на БАН, управляват се от Академията и дори да има преструктуриране, никой няма да ги разпродава.

БАН е национална ценност, въпросът е тази национална ценност да бъде активна, подчерта Игнатов. Според него преди 20 години, когато всичко се преструктурира, е трябвало да се променят и нещата в БАН.

Сергей Игнатов съобщи още, че предстои разглеждане и приемане на стратегия за научните изследвания на България, в която ще бъдат посочени основните области, в които обществото с данъците ще способства за своето бъдещо благосъстояние.

Министърът каза, че за сега не възнамерява да назначава някого на досегашната си длъжност. Така ще бъдат спестени разходите за заплати на един зам.-министър, шофьор и секретарка, посочи Игнатов и изтъкна, че предстоят 15% съкращения и че икономиите са важни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4838 |17.11.2009 Имаме нов министър на образованието . 11| 4576 |15.11.2009 Б. Борисов: Кадиев е единственият мъж в БСП . 4| 4732 |15.11.2009 Премиерът поиска от кмета продължение на реформите . 3| 4829 |03.09.2009 Образованието се нуждае от сериозни инвестиции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads