Реклама / Ads
15| 5380 |01.03.2009 НОВИНИ

Регистър вади на светло собствениците на медии

.
Инициатори са Съюзът на издателите, имената на вестникарските босове и другият им бизнес ще бъдат качени в Интернет.
 

Съюзът на издателите в България подготвя регистър на собствениците на българските медии. Това съобщи по bТВ правният експерт Радомир Чолаков. В най-скоро време се очаква  той да бъде качен в Интернет и обществото да знае кой стои зад определена медия и с какви политически и икономически интереси е свързана тя.  Регистърът ще показва и с какъв друг бизнес се занимава даден собственик на вестник.
„Години наред темата за медийните собствениц се коментира оживено. С подговяния от Съюза на издателите регистър ще се сложи край на тази дискусия, целта е да има повече прозрачност”, коментира Радомир Чолаков. Според медийния експерти в много европейски държави подобен регистър не съществува, а читателите се интересуват предимно от темите и обективността на изданието.

medii_vestnici_1.jpg
 снимки Вяра Йовева

Телевизионна анкета сред политици показва, че партийците също имат полярни мнения по темата. Депутатът от БСП Иво Атанасов смята, че човек, като си купи вестник, трябва да знае собствениците му, за да се предпазва от внушения и облъчване. Регистърът едва ли щял да ракрие пълната картина в медийното поле, защото зад много от вестниците стояли офшорки.
Десният Светослав Малинов пък дели вестниците на червени, близки до ДПС и демократични. Според него медийната групировка на Ирен Кръстева формирала негативни нагласи към дясното.
Националистът Павел Чернев призна, че водел предаване по една телевизия, но след смяна на собственика го изгонили, като му обяснили, че медията вече е на ДПС.
Закон за печата може да се окаже и работещ вариант. Електронните медии са по-добре регулирани, смята човекът на ДПС Камен Костадинов.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4589 |26.08.2008 Собствениците на "Монитор" купуват старопрестолния "Борба" . 15| 4691 |15.06.2008 НДСВ: Досиетата на журналистите и преди 2006 г. на светло . 7| 14720 |22.03.2008 Куршевел събрал М. Велчев, В. Божков и собствениците на „Пещера”? . 2| 5257 |05.01.2008 Украински министър обвини собствениците на „Ванеса" за трагедията с българските моряци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads