Реклама / Ads

0| 4369 |20.06.2015

Рейтинговата агенция "Фич" потвърди кредитния рейтинг на България

.
Международната рейтингова агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България "BBB-/ВВВ", съответно в чуждестранна и местна валута, със стабилна перспектива. Потвърждават се и таванът за рейтинг на страната "ВВВ+", както и краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута "F3", съобщи Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на финансите.

Рейтингът на България се подкрепя от по-ниското ниво на вътрешен и външен правителствен дълг в сравнение с групата държави, оценявани с рейтинг "ВВВ", а също така и от достатъчното ниво на международни валутни резерви, което осигурява стабилното функциониране на валутния борд, сочи анализът на рейтинговата агенция.

 

 Тези фактори компенсират структурните слабости на икономиката, които ограничават тренда на икономически растеж към по-високи стойности и процеса на конвергенция на стандарта на живот към по-развитите икономики. Стабилната перспектива на страната отразява оценката на "Фич", че рисковете за кредитния рейтинг са балансирани. Според агенцията факторите, които биха могли да доведат до понижение на кредитния рейтинг, включват възникване на нестабилност в банковия сектор, която може да доведе до натиск върху държавните финанси и икономическия растеж, фискална експанзия, която ще застраши стабилността на публичните финанси, и негативен икономически шок, който може да се отрази в понижение на растежа на БВП в средносрочен план.

 

От "Фич" посочват, че положителна преоценка на присъдения рейтинг е възможна в случай на успешна фискална консолидация, подкрепяща дългосрочната устойчивост на публичния дълг, по-висок растеж на БВП и ускоряване на процеса на конвергенция към средното за ЕС ниво на доходи, и устойчиво подобряване на институционалното управление, се казва в съобщението на Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на финансите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Създават Държавна агенция „Електронно управление“ 7| 4213 |10.06.2015 . Фрог научи: Бунт, смърт и уволнения в Агенцията за бежанците 10| 5411 |26.05.2015 . М. Андреев: Организирана престъпна група шета в агенцията по храните 10| 3863 |26.05.2015 . "Фич" смъкна кредитния рейтинг на ПИБ 4| 4146 |20.05.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ