Реклама / Ads
8| 4508 |13.06.2011 НОВИНИ

Режат 1/3 от НК, отпадат леките престъпления

.
Маргарита Попова
Идеята да бъдат декриминализирани една трета от текстовете в Наказателния кодекс (НК) обсъжда днес работна група в Министерство на правосъдиите. Сред спорните казуси са спекула, проституция, просия, измама на клиента, кражба на електроенергия. Това съобщи след заседанието министърът на правосъдието Маргарита Попова.
 

По думите й до края на годината ще е ясно какво вече няма да е престъпление и кои нови престъпления ще бъдат включени в Наказателния кодекс на това място. А идеята е да се разтовари работата на съдебната система от такива деяния, които могат да се наказват с административно наказание - глоба, и чрез които се злоупотребява с наказателната репресия.

По част от текстовете има стопроцентов консенсус, че са остарели, мъртви и трябва да се изхвърлят от НК, коментира Попова. Това са спекулата, използването на държавни предприятия за частна дейност, продажба на некачествена вещ, измама на купувача, самоволно отклоняване от задължително административно заселване, безделничество (по който текст се преследва досега проституцията, просията, но и жертви на трафик и сексуално посегателство), уточни правосъдният министър.

Според юристите частично трябва да се декриминализират и укриването на пречка за брак, унищожаване и повреждане на чужда вещ и други. Ще се обсъжда и предложението на прокуратурата да паднат и няколко текста, които по думите на Росен Димов парламентът е криминализирал, но вече е безсмислено да останат в НК, като кражбата на ток, използване на чужди и фалшиви регистрационни табели на автомобили, акцизни стоки без бандерол, самоуправство.

Следващото заседание на работната група ще е през юли. Маргарита Попова смята, че до края на годината ще има яснота кои текстове ще отпаднат и ще се внесе през Министерския съвет пакет предложения за декриминализиране на текстове от НК. Тя увери, че преди това Върховният касационен съд и Висшият адвокатски съвет ще обсъдят предложенията със съдиите и адвокатите на специални съвещания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4608 |15.12.2010 Отпадат критериите за лечение на деца с аналогов инсулин . 1| 4595 |18.10.2010 Режат бензиностанции, които не са свързани с НАП . 17| 6447 |30.08.2010 Режат армията с 6000 щика . 1| 5444 |24.06.2010 3 болници режат вече на 2 смени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads