Реклама / Ads
14| 5031 |14.10.2013 НОВИНИ

Режат парите на омбудсманът Пенчев

.
Омбудсманът Константин Пенчев приема заявката за „орязването" на парите за институцията като „посегателство върху независимостта на единствения конституционен орган в страната, призван да се застъпва за правата и свободите на гражданите". Това се казва в позиция на Пенчев, изпратена до премиера Пламен Орешарски и разпространена от пресцентъра на институцията му.
 
Константин Пенчев се обявява срещу препоръката от 10% съкращение на персонала в ръководената от него институция, както и срещу намаляването на парите за нея с 312 000 лева, за което е информиран с писмо от финансовия министър. Нещо повече – в края на писмото си, Пенчев дори изразява надежда за „разширяване на независимостта". Омбудсманът се позовава на резолюция от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, с която се препоръчва страните – членки да се „въздържат" от бюджетни съкращения по отношение на омбудсмана във всяка една от тях, за да не се стигне до ограничаването на неговата независимост. Пенчев подкрепя становището си и с данните, че до 10 октомври 2013 г. до омбудсмана са адресирани 6050 оплаквания, което е с 45% повече в сравнение със същия период на 2012 г.

„На фона на цялата правозащитна дейност на националния омбудсман категорично трябва да заявя, че определеният в писмото на министъра на финансите размер на разходите за 2014 г. – 2,226 млн. лв., който е дори по-малък с 12 хил. лв. от бюджета за 2011 г., е крайно недостатъчен и застрашава изпълнението на функциите на обществения защитник, възложени му със закон", пише Константин Пенчев. Той допълва, че ако предвиденото орязване на бюджета стане факт, ще бъде принуден да уведоми за бъдещото ограничаване на дейността на омбудсмана ООН и всички европейски организации, в които той членува. „Позволявам си да изразя увереност, че като министър-председател, загрижен за правата и свободите на хората, ще допринесете не само за запазване, но и за разширяване на независимостта на омбудсмана, защото подкрепата за тази институция е подкрепа за гражданския контрол и е в интерес на всички граждани", пише още Пенчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5146 |13.10.2013 Омбудсманът на ЧЕЗ зарит от сигнали . 107| 8045 |09.10.2013 Борисов: Европа ни спира парите заради едно цикламено костюмче . 10| 5813 |04.10.2013 Отвлечената Адрияна: Искаха да ми отрежат носа! . 6| 5413 |03.10.2013 Омбудсманът: Цифровизацията с декодерите е недомислена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads