Реклама / Ads
2| 5296 |16.02.2010 НОВИНИ

Реки и язовири преливат, много селище бедстват

.
Дебитът на р.Марица се е повишил със 100 куб. метра в секунада, след като са пуснали вода от язовирите в България. Придошлата река е заляла Одрин, където под водата са останали много жилища и обекти в крайградското селище Киришхане.
 

Бедствено положението е обявено и някои селища в Родопската област. 30 села в Смолянска област са с прекъснато електрозахранване. Най-много са в община Мадан и в Смолян.

Голяма част от населението предварително е било евакуирано, но има опасност водите да залеят и централната част на града, ако се скъсат някои от подпорните диги.

Продължава да вали, през последните 24 часа са измерени 34 литра валежи на квадратен метър, възможно е да бъде обявено извънредно положение, заляти са стотици декари обработени площи, производствени съоръжения, заведения.
През цялата нощ са продължили спасителните действия.

От 4 часа днес на ГКПП „Капитан Андреево" е преустановена пропускателната дейност за всички видове МПС. На пункта се е образувала около 2,5 км опашка от чакащи за излизане от страната автомобили.

Всички автомобили се насочват към ГКПП „Лесово". На пункта се е образувала опашка от чакащи за излизане от страната автомобили около 5 км.

Залетият участък на главен път Е-80 от р.Каламишка в района на ж.п. надлеза в землището на с. Капитан Андреево е с ниво около - 80 см. Група от ГЗ - Хасково оказва съдействие на закъсали автомобили в наводнения участък.

Състоянието на водите в по-големите язовири:

Язовир „Ивайловград" прелива, като обемът на изпусканата вода е 1023 куб. м./сек. - прецедент за последните няколко години. Прогнозата е нивото да продължи да се покачва., за което са уведомени гръцките гранични власти.

Язовир „Студен кладенец" започва да освобождава обем и изпусканите количества вода намаляват.

В област Бургас нивото на язовирите и реките е високо поради обилните валежи през последните няколко дни. Нивото на яз. Камчия е с тенденция към леко увеличаване.

Преливат яз. Ново Паничарево, яз. Ахелой, яз. Върган - Детелина /общ.Карнобат/, яз. Траяново и яз. Садиево. Нивото на "Бургаско езеро" се е покачило - залят е пътен участък срещу магазин „Мосю Бриколаж" посока к/с „Меден Рудник". Участъкът е обозначен с предупредителни знаци.

Водата в яз. Златоград е на 22 см. над кота преливник и 20 см. над преливника на хвостохранилището в с.Ерма река, общ.Златоград. Осигурено е денонощно наблюдение на яз.Златоград, който засега е в нормалните нива.

В област Стара Загора - р.Сазлийка е преляла в района на гр.Раднево, като са залети 4 жилищни сгради в ниската част на града. Екипи на РУПБС - Раднево и ГЗ - Стара Загора са извели на безопасно място застрашените граждани. В селата Гита, Ягода и Мусачево има наводнени къщи, които се отводняват.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4406 |19.01.2010 Много шефове, малко ченгета . 0| 5990 |19.01.2010 Чудо! Много сняг по морето! . 9| 8531 |31.12.2009 ЧНГ!!! За много години, българи!!! . 26| 5628 |01.11.2009 Борисов си написа "Много добър 5" за 100-те дни управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads