Реклама / Ads
67| 18563 |07.09.2015 НОВИНИ

Рекорд! За 12 м. фирма на Пеевски печели 18 обществени поръчки за 57 млн

.
Нов световен рекорд постави фирма "Водстрой 98". Само за 12 месеца тя е спечелила 18 обществени поръчки за близо 57 млн лева. "Водстрой 98" е смятана за собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски - неофициално.
 
Доскоро той отричаше да има какъвто и да е бизнес, но само за месец името му се появи като собственик в "Балканска медийна компания" и "Булгартабак". Много е възможно до дни същото да стане и с "Водстрой 98", където официално Пеевски да придобие част от акциите.

Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ, е категоричен, че открай време именно Пеевски е скритият собственик на "Водстрой 98", за което имало доказателства. В някои медии фирмата е наричана "любимец на властта". Броят на спечелените обществени поръчки подсилва това твърдение.

Пълен абсурд е фирма като "Водстрой 98" да изпълни сама спечелените поръчки, защото няма нито ресурс нито капацитет да го направи. Тя наема подизпълнители, на които поставя почти неизпълними условия, а често бави плащанията към тях или дори не ги изпълнява. Това е известно на възложителите, но те си затварят очите, заради политическия натиск, коментират членове на Камарата на строителите. Според тях от няколко години "Водстрой 98" е монополист в печеленето на поръчки, които други извършват.


След като КТБ бе срината, в източик на средства за "Водстрой 98" се превърна Българската банка за развитие. Тя вече е персонална банка за Пеевски и бизнеса му. Принципал на ББР е министърът на фиансите Владислав Горанов.

 

Банката е основен кредитор на „Водстрой 98“. През август 2014 г., когато КТБ бе убивана публично, именно ББР спаси „Водстрой 98“ като покри задълженията на дружеството към КТБ. Данните в Търговския регистър обаче показват, че експозицията на ББР към Пеевски продължава да се увеличава. През октомври същата година ББР е отпуснала нов кредит на „Водстрой 98“ и вече общата експозиция надхвърля 50 млн. лв.

 

По подобен начин действа и "Балканска медийна компания", на която ББР отпуска пари "при поискване".

 

Списък на обществените поръчки

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 9880 |06.09.2015 Дончева: Мнозинството е зависимо от Пеевски и Данчо Цонев . 3| 4693 |03.09.2015 Пеевски декларира пред НС собствеността си в няколко компании . 3| 4234 |02.09.2015 Пеевски в НС: Ето, тук съм . 17| 8413 |02.09.2015 Валери Симеонов: Не е хубаво Пеевски да се разгащва с наши пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads