Реклама / Ads
6| 5857 |09.07.2011 НОВИНИ

Рекордни жеги. Търсете сянка и вода!

.
Сянка и свежи напитки ще са спасението ни пред следващите дни. Идва страшна жега. Температурите ще стигнат 35-38 градуса на сянка. Това означава около 50 градуса на слънце! Направо Сахара.
 
Задава се трайно горещо лято. Жълт код е обявен в 9 области в страната заради очакваните рекордни температури, предупреждават от НИМХ. Предупреждението важи за Видинска, Монтанска, Плевенска, Русенска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска и Ямболска области. Жълт код за температурите се обявява, когато те минат прага 34°. Той означава, че времето е направо опасно за много хора. Всъщност подобни жеги не са нещо ново за България, но трябва да бъдем нащрек.

В събота ще е горещо и слънчево. Максималните температури ще са между 31 и 36°, а в София - около 32°. В планините ще е малко по-хладно и супер за туризъм и отдих. Най-свежо ще е край реките и морето. Но това си го знаете. На морския бряг ще има нежен бриз, а температурите ще са около 28 и 32°. Температурата на морската вода е 22-25°.
От неделя нататък ни чака истински гореща седмица. За климата става дума. Термометрите ще отчетат до 40 градуса. Към четвъртък може да се появят облачета, но за малко.

ВНИМАНИЕ! ACHTUNG! WARNING! Поради настъпващите горещини трябва да се избягва дългото стоене на открито. Търсете сянка и пийте много вода и плодови сокове. Ажте плодове – дини, пъпеши, праскови и каквото друго има в радината или на пазара. По обед стойте в къщи и офиса. Или поне в парка. Може по една биричка, но никакъв твърд алкохол! Направо е опасно. Много е полезен топъл чай. С него се спасяват живеещите в пустинни области – може да им се доверим.
Всички с някакви здравословни проблеми да не правят компромиси. Стойте в къщи, излизайте сутрин и надвечер. Избягвайте тежък физически труд.

Не прекалявайте и с климатиците, защото преохлаждането по време на жеги е също много опасно.
Работодателите имат право да променят работното време. Както в Италия, Испания и Гърция, например. Работа сутрин и вечер. През останалото време – почивка. Сиеста.

Не са излишни сламените шапки, белите капели и въобще светлите дрехи. Възрастните да казват на близки къде отиват и за колко време излизат. Може да се окаже важно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5528 |15.03.2011 М. Кунева съветва: Търсете правата си в съда . 77| 17004 |01.03.2011 Рекордни цени на бензина и дизела, бием Европа! . 1| 5555 |26.01.2011 Рекордните минус 19 градуса показаха термометрите в Севлиево . 12| 6205 |11.11.2010 Яне готви "кабинет в сянка" с участие на Трактора?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads