Реклама / Ads
42| 9537 |03.11.2011 НОВИНИ

Ректорът на Алма матер забъркан в далавери за милиони

.
Космическата сума от 24 милиона лева от бюджета на СУ “Св.Климент Охридски” вместо за образование са потънали в ремонти на най-старото висше училище у нас. Отговор на въпроса как и къде са били вложени парите може да даде стопанинът на СУ - ректорът-далавера, както вече наричат проф. Иван Илчев, превърнал се в един от най-ревностните подстрекатели на протестите на преподаватели и студенти в
 

 
Това са престъпни злоупотреби, срамно е, че така се стопанисва най-старото ни учебно заведение. Далаверите са на Илчев, който иначе постоянно се оплаква от недоимък, а точно той е в основата на изчезналите пари, дадени от държавата за университета”, коментират пред изданието запознати в Министерството на образованието.

 

Именно министър Сергей Игнатов пуска сигнал до прокуратурата през 2010 г. за неправомерно изразходвани средства от Софийския. Тогава още не е ясно за колко изчезнали пари става въпрос. Резултатът от проверката още не е ясен, но „Всеки ден” научи, че сумата е баснословна – от бюджета на Алма Матер са изразходвани 24 милиона лева, услужливо приведени като „разход за ремонти”. Реално тези толкова “луксозни подобрения” обаче не са видими с просто око.

 

Освен неправомерни харчове за жалките ремонти, Сметната палата е установила и куп други нарушения. Сред тях са пропуски при възлагането на обществените поръчки, отдаване под наем, без да се провежда търг или конкурс, удължаване на сроковете на вече сключени договори. В резултат на нарушенията на Закона за обществените поръчки Софийският не е усвоил предоставените бюджетни средства – от 33.917 млн. лв. отпуснати за капиталови разходи са усвоени над 15.142 млн. лв., или едва 44.6%. Това е забавило изграждането на важни за университета обекти.

 

За сметка на това поделение „Социално-битово обслужване“ изобщо не е обявило обществени поръчки, въпреки че за ремонти са похарчени 1.957 млн. лв., а за доставка на хранителни продукти и ремонт на асансьори – 33 451 лв. През 2008 г. университетът е имал сключени 156 договора за отдаване под наем. Приходите от тях са 1 454 454 лв.

 

Към края на годината дълговете на наематели към СУ са били за 153 681 лв. При ревизията на договорите е установено, че по много от тях сроковете са удължавани неправомерно. В нарушение на разпоредбите са е увеличавал и размерът на отдаваните площи. При ползването на 12-те ведомствени жилища пък е установено, че не са утвърдени критериите, с които да се определят жилищните потребности на служителите. Определени са и по-ниски наемни цени, които са ощетили бюджета на университета.

 

Преди година далаверите на Илчев станаха обект на разследване от страна на ДАНС, а след реформата в тази служба, и от ГДБОП. Резултатът все още е неясен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5152 |21.10.2011 Шефът на СОС забъркан в далавери за милиони . 8| 5315 |29.09.2011 Докато има Алма Матер - ще има и България . 8| 6221 |02.09.2011 629 свободни места в Алма матер . 13| 7420 |19.08.2011 Иван Чобанов забъркан в криминален инцидент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads