Реклама / Ads
7| 4564 |13.12.2019 НОВИНИ

Ректорът на Художествената академия хвърли оставка, няма пари за заплати

.
Проф. Николай Драчев Източник: БГНЕС
Преподавателите в Художествената академията останаха без заплати в два поредни месеца, точно преди Коледа. Това се случва за първи път в историята на учебното заведение и е причината ректорът проф. Николай Драчев да подаде оставка. Просветният министър Красимир Вълчев е подписал заповед за одит.
 

По думите на проф. Драчев колегите му основателно протестират за заплатите си, но средствата за Академията са малко. "Имаме разходи в рамките на тази учебна година, които са неотложни и трябваше да се изпълнят, тъй като ние реално в средата на учебната година трябваше да прекъснем учебния процес.", обяви пред БНТ ректорът.

Разходите, които изброи той са за ток, вода, парно - 396 000 лева, различни услуги - 479 000, командировки - 55 000, ремонти - 64 000.

 

"За съжаление, нямаме възможност да дофинансираме висшето училище, тъй като финансираме всички висши училища по формула. Висшите училища са автономни, в това число финансово автономни, ректорът е този, който сам взема решения, не е длъжен да съгласува с никого.",коментира ситуацията министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.


Академичния съвет обсъди тази вечер дали ректорът е взел правилните решения и къде са отишли парите за заплати.

 

"За ноември сме получили само аванс, оттогава не е постъпил нито лев в нашите сметки. Най-лошото е, че никакви обяснения не идваха и всъщност нещата са предизвестени още лятото, когато сме били във ваканция и никой не е сигнализирал в каква ситуация е изпаднала Академията.", заявява доц. Роберт Цанев от катедра "Резба".

 

Колегата му - проф. Георги Янков от катедра "Плакат и визуална комуникация" също коментира с думите: "Може ли такова нещо, значи някои ремонти могат да изчакат, но не хората да останат без пари и доколкото и аз вече съм се консултирал - в един бюджет това перо, заплати, е неприкосновено, не може да се пипа, не може да го слагаш в капиталови разходи каквито са ремонтите."

 

Оставката на ректора трябва да се гласува и от Общото събрание на Академията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4614 |11.11.2019 Директорът на болницата в Пазарджик е уволнен по разпореждане на Борисов . 0| 3680 |02.11.2019 Директорът решава дали понеделник е присъствен ден в училище . 5| 4112 |09.10.2019 Каракачанов: Директорът на пресцентъра ме увери, че няма общо със слуха в Сливен . 0| 3993 |27.09.2019 Директорът на ”Дунарит”: Обстановката е спокойна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads