Реклама / Ads
7| 5337 |25.11.2017 НОВИНИ

Ректорът на СУ ”Кл. Охридски”: Българинът е нещастен- не вижда пътя към храма, нямаме национален идеал

.
Историческото си развитие българите са имали национални идеали, които не са се осъществили - националното обединение на българите и последвалите ги войни за обединение, промените след 1989 г, които обаче бързо са се превърнали в разочарование, заради непостигнатата цел. Това заяви в словото си на празинка на СУ ”Климент Охридски” ректорът проф. Анастас Герджиков.
 
Приемането ни в НАТО и ЕС е станал новият идеал на българите, като целта тогава е наречена цивилизационен избор. Проф. Герджиков отбеляза, че този път усилията ни са се увенчали с успех и членството ни в НАТО и ЕС са факт и икономическият ни просперитет е видим.

"Защо българинът продължава да е нещастен? Защо не вижда пътя към храма?", попита в словото си ректорът на СУ. Имаме нужда от нов национален идеал, който да ни обедини и от ново духовно възраждане, беше категоричен проф. Герджиков. Той сподели, че когато е заявил това пред читалищни дейци, те са го гледали скептично.

По този повод ректорът на Алма Матер отбеляза, че подозрителността и примирението не са черти от нашия характер. А много от приеманите черти от характера за наши недостатъци, са всъщност черти у всички балкански народи. Изразът "българска работа" не е само наш и не бива да битува в съзнанието ни по този начин, защото съществува и изразът "гръцка работа". Затова и песимизмът може да бъде преодолян и не е наша специфична черта. Трябва да намерим новата обща цел, която да обедини нацията, заяви проф. Герджиков.

Тя трябва да включва уважение към традицията и автентична европейска идентичност, национално самосъзнание, превръщане на България в престижно културно и духовно присъствие.

Във формулирането и изпълнението на този идеал СУ е призван да играе ключова роля, подчерта проф. Герджиков. Той призова всички да работят с младите хора, за да се превърне понятието българска работа в синоним на нещо хубаво и сътворено с дарба.

Проф. Герджиков призова да се работи и за завръщане на българите от чужбина и интелектуалците да поведат България към духовно и икономическо Възраждане.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8005 |18.11.2017 Йончева: Не е ли обида, когато Борисов казва, че българинът трябва да бъде държан на къса каишка, като куче? . 0| 4409 |16.11.2017 СЗО: Българинът доплаща най-много за здраве . 1| 4755 |24.10.2017 Директорът на МВФ: Мрачно бъдеще ни очаква в световен план . 4| 5941 |23.10.2017 Ректорът на ТУ-Варна проф. Василев станал доктор на науките с преписване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads