Реклама / Ads
34| 6253 |31.10.2013 НОВИНИ

Ректорът на УНСС отрече да е пращал в емиграция студентите

.
Ректорът на УНСС Стати Статев Източник: Булфото
"Като не ви харесва в България – емигрирайте" са думи, които са извадени от контекста.
 

Така ректорът на УНСС Стати Статев се защити в сутрешния блок по бТВ. Думата окупация е страшна, аз препрочитам протести, допълни професорът.

Ние водихме преговори със студентите и им предложих да отидат в по-малка зала, посочи професорът. Той поясни, че вчерашните му думи са били извадени от контекста. Статев е говорил със студентите и на въпрос от тяхна страна: „Ако не ни харесва вашето предложение?”, Статев отговорил: „Ако не ви харесва, отиде другаде.”

 В УНСС единственото нещо, което трябва да се прави е наука и да се преподава наука, заяви още професорът. Той предложи протестиращите да отидат в друга сграда, откъдето могат да бъдат видени от повече хора.

В предаването участваше и ректорът на НАТФИЗ. Проф. Любомир Халачев. Той отрече да е говорил със студентите. Те бяха развълнувани и с тях е трудно да се говори. Днес има среща със Студентския съвет. Той посече, че студентите нямат право да протестират в сградата на ВУЗ-а.

Ректорът на Пловдивския университет Запрян Козлуджов се включи по телефона. При нас протестът протича нормално. Студентите не пречат на колегите си и протестите са цивилизовани.

Ако при нас има окупация, където има и лечебно-диагностичен процес, ще е страшно, ще бъде саботаж, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митев. Вчера четирима човека, които не е установено дали са студенти, дори му казали да изключи тока.

"Окупацията на университети е крайност. Най-добрият вариант е студентите да залеят улиците. Също така исканията им трябва да са конкретни. Така правят студентите на Запад. Във Франция не съм видял никой да окупира учебни заведения", добави той.

Преподавателят в Нов български университет Михаил Неделчев заяви, че окупация на университети е имало в много страни. "Бих казал, че ако ни наблюдава отнякъде Христо Ботев, ще каже, че всички тези вайканици срещу окупацията са смешен плач. В момента студентите не губят от учебния процес. Неформално те получават много важни уроци по гражданство. Студентите не искат технологични решения, искат да са личности. Те заслужават своята революция", заяви Неделчев.

Според преподавателя от Софийския университет доц. Атанас Семов "народ, който охулва студентите си, е неадекватен народ". "Безспорно е, че окупацията нарушава закона, но е безспорно и че властта нарушава законите всеки ден. На същото бях свидетел във Франция. Сорбоната беше окупирана през 2006 г., а отвън стояха БТР-и. Безспорно е, че днешното правителство е по-компетентно и по-демократично от предишното, но в политиката има грешки, които не се прощават, и те бяха направени от сегашната власт. Преходът ни е недъгав, защото го осъществяваха много ниско интелигентни хора, а интелигенцията наблюдаваше безучастно, категоричен бе той.

По думите на преподавателя от Софийския университет проф. Искра Баева студентите трябва да седнат на масата на преговорите. "Оставка няма да доведе до нов морал в политиката. И да има избори за Велико Народно събрание, връзката между олигархията и политиката трудно ще бъде скъсана", каза тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7554 |30.10.2013 Студенти от УНСС: Окупацията на аудитория "2006"е безсрочна . 138| 9084 |30.10.2013 Ректорът на УНСС към студентите: Като не ви харесва България, емигрирайте . 48| 6340 |29.10.2013 И УНСС въстана срещу правителството . 39| 6085 |24.10.2013 Борисов се отрече, лудост било решението за мораториума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads