Реклама / Ads
10| 5242 |27.01.2010 НОВИНИ

Ремонтът на кабинета мина безаварийно

.
parliament.bg
127 депутати от общо 196 приеха промените в кабинета на ГЕРБ. Николай Младенов е новият министър на външните работи, а доскорошният му заместник Аню Ангелов поема министерството на отбраната. Двамата положиха клетва в пленарната зала след кратки едночасови дебати около кандидатурата им.
 
Промените в Министерския съвет се наложиха след провала на Румяна Желева за еврокомисар и оставката й като външен министър. Това е втората корекция в Министерски съвет, след като бившият образователен министър Йорданка Фандъкова беше избрана за градоначалник на София, а нейното място беше заето от Сергей Игнатов.

Малко преди да се гласуват промените министър-председателят обвини БСП за наложилите се рокади. "Промените в кабинета, за разлика от тези, които правихте вие, са в следствие на оставка, която аз съм приел заради този комплот, който вие организирахте.", заяви премиерът по време на дебатите преди гласуването на новите промени в Министерския съвет в Народното събрание.
Борисов допълни, че акцията е нанесла планирания удар върху ГЕРБ, "но считайте, че с новата кандидатура и по начина, по-който се представим в ЕК, в пъти ще излезем от мнението, което имат за нас в Европа. Мога много да ви говоря за това колко средства са изтекли в здравеопазването без да направите нищо – много бих ви говорил, но не това е целта на днешното разбиране. Ние сериозно говорим за нашите задачи”, каза премиерът.
Кандидатурите са доказани специалисти и те ще се справят. Тези промени са по принуда, каза Борисов като допълни, че до този момент от правителството на Станишев не е имало конкретни обяснения защо се сменят министри. „Защо сменихте Румен Овчаров, Корнелия Нинова – аз лично не чух през всичките тези години”, коментира Борисов.

Преди това Сергей Станишев припомни от парламентарната трибуна, че промени в едно правителство се правят в няколко случая – или при сериозна криза на доверието в изпълнителната власт, или когато самото правителство има визия за корекции в съответната политика. В този случай промените са принудени и са резултат на първото голямо фиаско на българското правителство и на личния избор на министър-председателя за български кандидат за еврокомисар. Председателят на социалистите нарече некомпетентно представянето на Желева пред Европейската комисия. Борисов казва, че има дълга резерва скамейка и фигури, които да заемат определени постове – такава теза изглежда все по-съмнителна, коментира Станишев. По думите му след изборите е имало очакване в обществото, че кризата ще приключи, а тя се задълбочава. Не само заради обективни причини, а заради липса на антикризисни мерки. Няма инструменти за подкрепяна на реалната икономика.
Според Станишев има провал и в други политика като например социалната политика и здравеопазването. Намалени били близо три пъти средствата за политика в социалния сектор.
Очаква се днес промените в кабинета да бъдат подкрепени от Синята коалиция и "Атака". Опозицията в лицето на БСП и ДПС още вчера заяви, че няма да приеме новите министри заради липсата на достатъчно аргументи от страна на ГЕРБ. РЗС спази обещанието си от преди месец и бойкотира всички заседания на парламента и няма да присъства на гласуването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4923 |26.01.2010 Опозицията против министерските промените в кабинета . 8| 5088 |24.01.2010 Сините подкрепят промените в кабинета “Борисов” . 9| 5437 |22.01.2010 "Атака" одобри ремонта на кабинета "Борисов" . 60| 9517 |30.12.2009 Врагове на кабинета готвят провокации, службите в бойна готовност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads