Реклама / Ads
2| 5462 |12.05.2011 НОВИНИ

Ремонтът на панелките наполовина безплатен

.
От идния месец държавата ще дава безвъзмездно 50% от парите за саниране на многофамилни жилищни сгради.
 

Осигурени са 63 милиона лева по оперативна програма “Регионално развитие”, които ще стигнат за 500-600 сгради
. Новината съобщи Екатерина Захариева, заместник-министър на регионалното развитие. За първи път държавата вади реален ресурс за обновяване на сградния фонд. Най-остър е проблемът с панелните блокове. От друга страна заделените 63 млн. лв. са недостатъчни. За санирането на всички вехти блокове са нужни 7-8 млрд. лв.

На конференция за имоти в София Захариева разкри детайли за схемата:
- Собствениците на жилища в отделни блокове няма да се състезават на конкурентен принцип. Парите ще се дават на принципа “Първият печели” до изчерпването им.
- Ще се финансира поставяне на изолация, смяна на дограма, ремонт на покрив и поставяне на слънчеви панели.
- Документи ще се подават от сдружението на собствениците в сградата. Сега има проблем със сдруженията, защото за създаването им са нужни подписите на всички притежатели на жилища. Но в парламента предстои обсъждането на промени, с които сдружение ще се прави със съгласието на собствениците на 67% от площта в сградата.
- За да кандидатства един блок за пари, трябва притежателите на 67% от площта в сградата да са съгласни с проекта.
- Преди започване на проекта всеки собственик в блока трябва да внесе 500 лв. в собствена сметка. Парите ще са вид гаранция за ангажимент.
- 13 млн. лв. ще бъдат заделени в гаранционен фонд. С него държавата ще гарантира пред банките заемите за саниране, които ще изтеглят хората с по-ниски финансови възможности.
- Министерството ще обяви обществена поръчка за избор на мениджъри за управление на проекти. Те ще помагат на собствениците при кандидатстването - за енергийния одит, техническото обследване и подаването на документи в МРРБ. Използването им е препоръчително и безплатно, уточни Захариева.
- Министерството преговаря с Европейската комисия енергийният одит да се финансира 100% от еврофондовете.
- Обмисля се вариант на първи етап европарите да се насочат само към блокове на възраст над 20 г.
Досега пари за основен ремонт на стари сгради се получаваха само по демонстрационния проект на ПРООН (Програма на ООН за развитие). По него бяха обновени близо 50 блока в страната. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4806 |10.05.2011 Ремонтът в Ст. Загора = парите за болни деца . 1| 4861 |10.12.2010 Резнаха наполовина бюджета на спешна помощ . 1| 4807 |01.06.2010 Намалиха наполовина гранцията на Дидо Дънката . 2| 4860 |09.05.2010 С 8-часов, безплатен концерт честваме двойния празник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads