Реклама / Ads
8| 5730 |28.05.2013 НОВИНИ

Ренета Инджова: За обществените поръчки има лица по всички нива

.
Пожелавам успех на бъдещия кабинет. Най-добре е кабинетите като идват, да се посрещат с благородно отношение, има кой да се занимава с критиката им.
 

Това каза премиерът от 81-то служебно правителство (1994-1995 г.) Ренета Инджова пред бТВ. В момента тя е директор на Националния статистически институт.

„Връзката между администрация и отделните нива е нарушена. Аз например 7 месеца чакам да освободят моя заместник две правителства. Има две резолюции на моите предложения“, посочи Инджова. Според нея е нередно един човек, който е освободен от функции, да получава заплата. „Тука става дума за нарушения. Той е направил нарушения в обществените поръчки, а не го освобождават. Защо ли? Системата на обществените поръчки е дислоцирала определени лица по всичките нива на държавата. Те имат дълговременни приоритети, независимо, че няма такива за управлението на страната ни“, заяви Инджова.

Тя бе категорична, че зад тази „каста“ стои един определен политически консенсус. „Принципите на доброто управление предполагат когато има нарушение, да има и санкция. Ние в случая имаме ефективна присъда от ВАС, но МФ пак не си върши работата. А това отново означава неглижиране. т.е. връзката между политическите „тела“ на правителството, без значение кое, върви отдавна. И тя е непоклатима, защото главният секретар на служебния кабинет е същият главен секретар от кабинета „Борисов“, посочи Ренета Инджова.

Тя бе категорична, че по времето на НДСВ е била унищожена националната статистика. „Нека си говорим с факти. НСИ не е заплашен, но нека подчертая – ние изпълняваме европейски кодекс да произвеждаме чиста статистика и такава е кодексната система на Евростат. Анализирането и вземането на решения на основата на чистите числа, които ние произвеждаме, е друга функция“, заяви Инджова. На въпрос как ще коментира подозрението, че НСИ работи с властта, за да скрие определени числа и параметри, Инджова отговори: „С мен начело на института това не може да се случи.

Върху мен и моето име удръжки не могат да се наложат“, заяви категорично Инджова. „Ние трябва да имаме подкрепата от страна на правителството, където има много регламенти и нормативи, които определят изготвянето на обществените поръчки“, заяви Ренета Инджова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 8597 |24.04.2013 Ренета Инджова със скандални разкрития . 8| 5690 |29.03.2013 Ренета Инджова: НСИ няма място в политиката . 7| 5697 |16.12.2012 Ренета Инджова: Ще регистрираме края на света, ако дойде . 3| 4923 |23.10.2012 Нов съд за обществените поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads