Реклама / Ads
18| 8612 |24.04.2013 НОВИНИ

Ренета Инджова със скандални разкрития

.
Президентът Росен Плевнелиев е запленен от една датска енергийна стратегия. Моята стратегия стои и чака шест месеца без никой да й обръща внимание. Служебният кабинет също я отхвърли и аз повече няма да я внасям.
 

Това каза в сутрешния блок на БТВ Ренета Инджова, директор на НСИ. Тя направи скандални разкрития за корупция в ръководената от нея институция. Не искам да занимавам хората с административни неуредици, но на нас ни пречат да работим. Ние трябва да пътуваме непрекъснато до Брюксел, защото там ни обучават и подобряваме качеството на нашата работа. Билетите ни се заплащат от Евростат, а ние плащаме само престоя на нашите служители, обясни Инджова. Миналата година по това време си счупих крака и отсъствах от работа 45 дни.

През това време някой, който ме е замествал, е нарушил закона за обществените поръчки. Билетите до Брюксел вече се взимаха на възможно най-високите цени, независимо с коя авиокомпания се летеше до Брюксел. Имаше картелно споразумение да се купуват най-скъпите билети, разкри Инджова. Как се е случило това не знам. Аз не мога да освободя този човек, защото не съм го назначила. Той е назначен от Министерския съвет и те трябва да го освободят. Този същия човек, вместо да бъде уволнен и повече да не стъпи в държавната администрация, расте нагоре. Става дума за Цветан Нанов, призна Инджова. Аз не искам да плащам заплатата на този човек и апелирам всички държавни органи да вземат мерки, призова тя. Ресорният вицепремиер ми заяви, че няма да е демократично ако уволнят този човек.

Инджова се оплака още, че правителството я саботира. Трябваше да бъде внесена стратегия от 2013 до 2017 година на националната статистика, но на последното заседание на кабинета вицепремиерът я е внесъл със забележки, с което на практика я е оттеглил. Сега Европа знае, че влизаме в стратегически период без стратегия, изтъкна Инджова. Тя получила уверение от служебния премиер, че ще се отнесат сериозно към проблемите на института. Въпросът бил отнесен и към Брюксел.

Инджова подчерта, че в Брюксел оценяват високо качеството и работата на института, но до няколко години него нямало да го има, защото от 4 години статистиката не е получила нито лев. Следвали и глоби от Брюксел заради неизпълнение на регламентите на Европа. А ние сме задължени да произвеждаме информация за тях, подчерта тя. Инджова беше категорична, че санкциите ще надхвърлят многократно сумата от милион и нещо годишно, от която се нуждаела статистиката и държавата можела да ги плаща. Не искам да разговарям с президент и служебен премиер. Не ме е страх, че ще ме накажат или уволнят, завърши Инджова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5700 |29.03.2013 Ренета Инджова: НСИ няма място в политиката . 27| 7531 |27.02.2013 Скандалният Ашин Асан плаши да се пали със семейството си . 0| 5734 |08.02.2013 Бивш ректор става шеф на скандалния Фонд "Научни изследвания"? . 26| 12525 |26.01.2013 Нешка Робева шокира със скандални тайни за Бианка Панова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads