Реклама / Ads
7| 5208 |15.02.2020 НОВИНИ

„Репортери без граници“ с подписка в подкрепа на Джулиан Асанж (връзка към документа)

.
Източник: „Репортери без граници“
Молим, спешно подпишете настоящата петиция, призоваваща Обединеното кралство да не се съобрази с искането на САЩ за екстрадиция на Джулиан Асанж. Споделете тази молба с помощта на хаштакгът #FreeAssange!
 

Това се казва в призивът на „Репортери без граници“ (RSF) отправен към целия свят, в който организацията заема категорична позиция против екстрадирането на Джулиан Асанж в САЩ. Там той може да бъде осъден до 175 години чрез използване на Закона за шпионажа от администрацията на Тръмп. Като отмъщение за ролята си, улесняваща големите разкрития в международните медии за начина, по който САЩ водят войните си, Асанж е изправен пред 18 обвинения в САЩ, включително 17 по Закона за шпионажа. Обвиненията към него включват публикуване и предоставяне на журналисти на информация, обслужваща обществения интерес. Съдът на Обединеното кралство ще разгледа искането за екстрадиция в САЩ, започващо на 24 февруари.

 

„Това би създало опасен прецедент за всички журналисти, които публикуват класифицирана информация, която представлява обществен интерес. […]Всеки ден информационните организации разчитат и публикуват класифицирана информация, за да обслужват обществения интерес. Ако законното преследване на Асанж продължава,  разследващите журналисти и свободата на словото ще бъдат жертвите [...] Публикуването на тези документи от медиите очевидно представлява обществен интерес, а не акт на шпионаж. Приносът на Джулиан Асанж в журналистиката е неоспорим.“, заявяват още „Репортери без граници“.

 

Хиляди вече са дали подкрепата си. Подписката е достъпна ТУК.

 

Организацията припомня, че предполагаемите престъпления на Асанж датират от 2010 г., когато организацията, която той е основал, WikiLeaks, предава документи на медии, включително Le Monde, The Guardian и The New York Times.

 

Документите, предоставени на WikiLeaks от информаторът Челси Манинг, включват 250 000 дипломатически връзки в САЩ и хиляди предимно класифицирани вътрешни доклади на американската армия за военни операции в Ирак и Афганистан. Разкриването им разкриваше случаи на изтезания, отвличания и изчезвания. Такъв е показан във видеоклипът „Косвено убийство“, публикуван от WikiLeaks. В него се разкрива, че репортерът на Ройтерс Намир Ноор-Елдийн и неговият шофьор и помощник Сайд Чмах са били убити в Багдад на 12 юли 2007 г. от изстрели, изстреляни от хеликоптер на САЩ.

 

Асанж потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон в продължение на седем години, но в резултат на смяна на правителството в Еквадор той беше освободен пред властите на Обединеното кралство и арестуван на 11 април 2019 г. Месец по-късно бе посетен в лондонския затвор в Белмарш от представители на организацията, които заявиха, че са силно притеснени за здравето на Асанж. Тогава специалният докладчик на ООН Нилс Мелцер съобщи, че Асанж е бил умишлено изложен на нечовешко и унизително отношение, което може да се определи като психологическо изтезание.

 

Чрез подписката настоятелно се призовава правителството на Обединеното кралство да даде приоритет на принципите на свободата на изразяване и защитата на журналистиката при третирането на Асандж и да действа в съответствие с правото на Обединеното кралство и международните задължения на страната в областта на правата на човека.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4581 |08.12.2019 „Прозрачност без граници“: Правосъдието не е наказателното правораздаване и репресия . 2| 6018 |21.11.2019 Екипът на Педиатрията с подписка в защита на директора си . 2| 4908 |05.09.2019 Близките на убитото дете от Сотиря дадоха подписка на Корнелия Нинова . 10| 7559 |20.08.2019 Николай Радулов: МВР сега е заето да прави подписка в защита на Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads