Реклама / Ads
4| 3865 |11.02.2021 НОВИНИ

“Репортери без граници”: Ужасени сме от отказа на Гешев да разследва побоят над Димитър Кенаров

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Международната организация “Репортери без граници” (RSF) също реагира остро срещу отказа на властите у нас да разследват насилието и ареста на журналиста Димитър Кенаров. Той бе пребит от полицията по време на демонстрациите на 2 септември миналата година, когато се проведе първият национален антиправителствен протест, обявен като “Велико народно въстание”.
 

Това става ясно от позиция на RSF. 


“Ужасени сме от отказа на българския главен прокурор Иван Гешев да разследва побоят върху свободния журналист Димитър Кенаров миналия септември. Има нужда от ново независимо и прозрачно разследване”, посочват в позицията си. 


По-рано днес подобна реакция имаше и от Асоциацията на европейските журналисти в България.


Кенаров е познат с работата си по въоръжени конфликти за международни медии като Foreign Policy и BBC. Той бе пребит жестоко и задържан за над 5 часа, без да има възможност да говори с адвокат. Според полицейското разследване, разкритията от което са напълно приемливи за прокуратурата, Кенаров е бил “поканен” в участъка. Полицията проведе вътрешно разследване по подозрения, че полицейски служители са ударили Кенаров, но според прокуратурата не са успели да идентифицират виновните.


Осъждаме отказа на софийската полиция да преразгледа произволния и насилствен арест на този журналист и абсурдния антиутопичен разказ, достоен за Джордж Оруел, който използват властите", посочи Павол Салай, ръководител на бюрото за Европейския съюз и Балканите на RSF.


Той бе категоричен - има нужда от ново независимо разследване, за да се установят фактите и да се гарантира, че властите не толерират подобно поведение спрямо журналисти, отразяващи демонстрации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4213 |28.01.2021 ”Прозрачност без граници”: България е на последно място по борба с корупцията в ЕС . 31| 7526 |14.10.2020 ”Репортери без граници”: Правителството демонстрира пълна липса на интерес за подобряване свободата на словото в България . 8| 9785 |24.05.2020 ”Репортери без граници”: Ситуацията в България е изключително лоша . 11| 5169 |24.02.2020 ”Репортери без граници”: Китай да спре с цензурата за коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads