Реклама / Ads

26| 5363 |21.03.2012

И репресираните с право да са в Комисята по досиетата

.
Граждани, чиито присъди са отменени по съдебен ред или са били реабилитирани по реда на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, ще могат да бъдат членове на комисията по досиетата.


Това решиха депутатите в сряда при приемане на първо и на второ четене на промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

До този момент имаше ограничение членове на комисията да стават лица, които са били осъдени, независимо от настъпилата реабилитация. Поради това ограничение дисидентът и дългогодишен емигрант Георги Константинов получи отказ да се кандидатира за член на комисията по досиетата преди пет години, защото е бил осъден за опит за взривяване на паметник на Сталин през 1953 г. и реабилитиран през 1992 г.

Според вносителя на проекта за промяна Лъчезар Тошев от Синята коалиция ограничението за членове на комисията към настоящия момент изисква те да не са били осъждани за умишлени престъпления от общ характер, като не се прави разграничение по отношение на жертвите на "несправедливи и нечестни съдебни процеси по време на комунистическия режим" и осъдените за криминални престъпления от общ характер.

По думите му след 1989 г. редица присъди по политически процеси са били отменени по съдебен ред, а голям брой политически затворници и репресирани по времето на комунистическия режим са били реабилитирани със закон.

"Ако днес някой от тези несправедливо пострадали от комунистическия режим хора желае да се кандидатира за член на комисията по досиетата, той няма да може да бъде издигнат поради формалното изискване на закона да не е бил осъждан зa престъпления от общ характер, независимо от реабилитацията", аргументира промените Тошев по време на представянето им в пленарната зала.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Л. Груев: Наказателното право не решава с магическа пръчка проблемите 9| 5237 |08.03.2012 . Правозащитници искат спешни промени в Закона за съдебната власт 30| 4823 |09.02.2012 . Митрополити с досиета бранят правото си да са в Синода 53| 5824 |27.01.2012 . Правозащитници не вярват в самоубийството на Чочо 79| 5916 |16.01.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ