Реклама / Ads
31| 5084 |22.01.2021 НОВИНИ

Републиканци за България настояваме проф. Илия Гюдженов да поднесе публично извинение на сънародниците ни в чужбина

.
Пoзиция на ПП „Републиканци за България“ по повод изказване на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ)
 

На 21 януари 2021 г. интернет изданието „Еврочикаго“ публикува скандално и некомпетентно изказване на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) проф. Илия Гюдженов. Според изданието, по време на изслушване пред Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание председателят на ДАБЧ прави необосновано и изключително некомпетентно изказване, а именно: „Почти няма страна в света, в която да няма българи. Друг е въпросът дали тези българи там са добре организирани, дали работят по съхраняване на българщината, дали работят по съхраняване на езика, културата и бита на нас, българите…“.

 

Политическа партия „Републиканци за България“ изразява остро недоволство от подобно некомпетентно изказване, което показва и нивото на експертиза на настоящото правителство към българите в чужбина.

 

Използваме възможността да припомним на председателя на ДАБЧ, че нашите сънародници зад граница са пазители на българщината, създаващи и развиващи културни центрове, фолклорни състави, съботно-неделни училища, в които се учат хиляди български деца на български език, българска история, български традиции и българска култура. Нашите сънародници зад граница милеят за България и са неотменима част от българската нация. Сред новите български общности по света има творчески сдружения на български писатели и художници, издаващи книги и представящи изложби. Има театрални състави, които представят български пиеси пред чуждестранна публика. Да се зачеркват всички тези достижения с лека ръка, поради незнание и некомпетентност, е повод за дълбоко съжаление.

 

Ние, от ПП „Републиканци за България“ настояваме проф. Илия Гюдженов да поднесе публично извинение на сънародниците ни в чужбина за думите си. Подобно изказване е доказателство, че по същество политики към българите в чужбина в момента не се провеждат, а ДАБЧ е дадена на концесия на един от коалиционните партньори в управляващата коалиция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3262 |22.01.2021 Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията Западна България за периода 25-29.01.2021 г. . 19| 3311 |22.01.2021 Републиканци за България със седем въпроса към външния министър Екатерина Захариева . 16| 4000 |21.01.2021 Найден Зеленогорски: Преговаряме с „Демократична България” за общо явяване на изборите . 17| 3859 |20.01.2021 Христо Иванов: Властта в България се е превърнала в кухненска пошлост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads