Реклама / Ads
5| 5186 |11.10.2013 НОВИНИ

За решаване на проблемите в "Пирин", настоява бизнесът

.
Кметове, представители на бизнеса, на туристическия бранш, фермери, животновъди, зелени неправителствени организации са категорични, че има три основни проблема за решаване в Национален парк "Пирин" .
 

Общественият консултативен съвет към Национален парк "Пирин" разпространи отворено писмо до премиера Пламен Орешарски и министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.

Забавя се изработването на нов план за управление на националния парк и от това възникват негативни последици върху населението и икономиката на общините в региона на Пирин. Необходима е промяна на сега действащия план в частта "Норми и режими" и продължаване на процедурата, започната от община Банско, събразно Решението на специализирания състав на ВЕЕС на МОСВ.

Трябва промяна на действащия план за отмяна на забраната за провеждане на паша в границите на НП "Пирин," за да се удовлетворят нуждите на местните хора. По първия проблем беше дискутирана реалната опасност от загуба на средствата по ОП "Околна среда" поради голямо забавяне на обществена поръчка за нов план за управление на НП "Пирин". Последното беше предизвикано от бавната работа на Комисията за оценка на офертите и водените съдебни дела срещу решенията на възложителя.

Към настоящия момент един от участниците обжалва решението на директора на Дирекция на НП "Пирин" за прекратяване на поръчката. Очаква се двуинстанционните съдебни процедури да отнемат допълнително време.

Обсъди се развитието на внесеното мотивирано предложение от община Банско за промяна на сега действащия план за управление на парк "Пирин", която ще позволи изграждането на крайно необходимата втора кабинкова въжена линия в ски зоната. По заповед на тогавашния министър на околната среда и водите през февруари беше свикан специализираният състав на Висшия експертен екологичен съвет на МОСВ, който с пълно мнозинство подкрепи предложението на община Банско.

Започнатата законова процедура не беше доведена докрай поради оставка на правителството, а краткият мандат на служебното правителство не позволи завършването й.

Третият основен проблем произтича от факта, че икономическата криза, растящата безработица в региона, намаляване на инвестициите, доведоха до преструктуриране на заетостта, като все повече хора от местното население разчитат на препитание от отглеждане на животни и дърводобив за собствени нужди. Сега действащият план не дава възможност за извършване на паша в защитената територия на парка, а нуждите на местните хора са неотложни. На заседанието на Обществения консултативния съвет с явно гласуване беше възложено на директора на Дирекцията на "Пирин" да предложи на Министъра на околната среда и водите да:

- удължи срокът по изпълнението на: "Открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Разработване на план за управление на "Национален парк Пирин" за периода 2013г-2023г.", като крайният срок да бъде максимално допустимият по Оперативната програма.

- да продължи процедурата за промяна на актуалния план на НП "Пирин", част "Режими и норми" съгласно решение на ВЕЕС, поради забавянето на графика за разработването на нов План за управление.

- да промени режимите и нормите, свързани с пашата и допустимите видове животни на територията на "Национален парк Пирин".

"Поставените въпроси са в изключителната компетентност на МОСВ и Министерски съвет и се надяваме, че поставените проблеми ще бъдат решени бързо и в интерес на хората от общините, граничещи с "Пирин", завършва отвореното писмо.

Подписано е от членовете на Консултатитен съвет Георги Икономов - кмет на Банско, Красимир Герчев - кмет на Разлог, Любен Татарски - Председател на Сдружение с нестопанска цел " Долината на Места", Йордан Каназирев - "Пирин голф енд спа" и Николай Калоянов - "Балканстрой".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5991 |06.10.2013 Проф. Константинов: Проблемите не са в изборния закон, а че няма кой да изберем . 34| 6132 |30.09.2013 Д-р Желю Желев: Широка коалиция може да реши проблемите . 11| 5020 |29.07.2013 Омбудсманът: Оставката на правителството няма да реши проблемите сама по себе си . 92| 6820 |25.07.2013 Мая Манолова: Проблемът с мъртвите души е най-труден за решаване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads