Реклама / Ads
1| 4410 |08.12.2009 НОВИНИ

Решават до дни проблема с инсулина

.
Божидар Нанев
До края на седмицата ще бъде решен проблемът с инсулина. Това съобщи пред PRO.BG здравният министър д-р Божидар Нанев.
 

Министерството е категорично, че цената на спорния от видовете инсулини, не трябва да се увеличава, както поиска една от фирмите-производителки. По думите на Нанев целта е тя да се поеме на 100 процента, за да не се налага пациентите да си доплащат.

Той обясни още, че ако все пак фирмата реши да вдигне цената на инсулина, вариантите са три: или Министерството на здравеопазването да се съгласи да плаща повече пари, или пациентите да си доплащат по 3-4 лева повече, или да преминат към други фирми-производители. Това обаче, не значи, че трябва да се подаваме на натиск от страна на производителите, категоричен е здравният министър.

По повод предстоящото закриване на болници в страната, за пореден път Нанев обясни, че ще бъдат затворени тези лечебни заведения, които и в момента не работят ефективно, нямат съвременна техника, материалната база не отговаря на стандартите и нямат достатъчно специалисти. „Публичният ресурс трябва да го съсредоточим там, където има качествено лечение”, обясни министърът. Въпреки това, общините които искат да запазят неефективните си болници, могат да го направят, но за собствена сметка. „Няма да оказваме натиск, ако съответният собственик – общински или частен – иска да издържи лечебното заведение, но без да използва договор със Здравната каса, нека да го направи”, обясни д-р Нанев.

В същото време здравният министър успокои, че направленията за идната година няма да намаляват. Той обаче не уточни дали ще се увеличават. Що се отнася до декларацията на Българския лекарски съюз, че снема доверието си от здравния министър, бившият председател на съсловната организация заяви: „Не мога да бъда министър на лекарския съюз, моята задача е да търся баланс между различните съсловия”.

Според Божидар Нанев упреците на някои от членовете на БЛС са „наивни, смешни и необосновани”. „Взимал съм бил еднолично решение - без Здравната каса и без Народното събрание. Но аз не съм едноличен представител, няма как сам да взимам решения. Мога да си обясня това само с политически привкус”, категоричен е здравният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5083 |02.10.2009 Няколко гласа решават къде ще е Олимпиада 2016 . 1| 5416 |25.06.2009 Седмокласници решават 50 задачи за три часа . 9| 4946 |14.05.2009 Р. Желева: С клиповете на щастливи семейства се подменя европроблематиката . 6| 4784 |22.12.2008 Решават скока на газа и парното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads