Реклама / Ads
Frognews
1| 3846 |12.02.2015

Решават за интерконектора България-Гърция до края май

.
Окончателно инвестиционно решение за изграждане на интерконектора България - Гърция ще бъде взето до 31 май тази година. За това се договориха министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова и министърът на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис на двустранна среща по време на Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор, съобщи пресцентърът на министерството.
По думите на Панайотис Лафазанис гръцкото правителство ще работи активно за развитие на енергийните проекти между двете страни, които са от взаимен интерес. Той потвърди, че проектът за изграждане на газова връзка между нашите две страни е именно такъв.

Министър Петкова информира гръцкия си колега, че страната ни е изготвила Пътна карта с разписани дейности и срокове за реализацията на проекта. Планира се газовата връзка да бъде въведена в експлоатация до 2018 г. „Този проект е стратегически за Европейския съюз и е определен за проект от общ интерес", припомни още тя.

С цел ускоряване реализацията на интерконектора българското правителство потвърди държавна гаранция в размер на 80 млн. евро в бюджета за 2015 г. Извършена е Оценка на въздействието на околната среда. Пред финализиране е приемането на Подробен устройствен план за проекта. С оглед по-добрата организация на работа и оптимизиране на сроковете Теменужка Петкова предложи партньорите в съвместното акционерно дружество да работят в непрекъсната комуникация до завършването на проекта.

Двамата министри бяха категорични, че общата им цел е гарантиране сигурност на доставките в рамките на европейската общност. Интерконекторът Гърция-България е от първостепенно значение за диверсификация на доставките не само за България, а и за региона на Централна и Югоизтона Европа.

Проектът е ключово звено и за реализацията на инициативата на България, Гърция и Румъния за изграждане на Вертикален газов коридор. Очаква се той да свърже газовия коридор Севр-Юг с Южния газов коридор. Интерконекторът ще даде възможност и за осъществяване на газови доставки от съществуващия и планираните нови терминали за втечнен природен газ в Гърция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ЕП: Страните сами решават за ГМО-то 3| 3695 |13.01.2015 . Патриотите решават подкрепата за кабинета 1| 3492 |02.12.2014 . Борисов остави РБ и ПФ да решават за Орхан Исмаилов 4| 4917 |28.11.2014 . Днес решават датата за новия парламент 1| 3646 |15.10.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ