Реклама / Ads
6| 5645 |11.03.2016 НОВИНИ

Решено! Без промяна в цените за „синя” и „зелена” зона

.
Върховният административен съд (ВАС) реши, че столичани ще продължат да плащат високите цени за паркиране в „синя” и „зелена” зона в центъра на София, както и за поставянето на скоби и вдигането на автомобилите им с паяци. Това става ясно от решение на съда от 10 март 2016 г.,
 
ВАС отмени взетото от административния съд решение от 20 юли 2015 г., с което въведените такси от Столичен общински съвет (СОС) бяха отменени като незаконни заради неспазване на изискването общинарите да пуснат проекта за обществено обсъждане.

В началото на 2012 г. СОС въвежда цени за паркиране в центъра на София и определя, че за „синя” зона ще се плаща по 2 лв на час, а за „зелена” зона по 1 лв на час. Общинските съветници въвеждат и цени за винетните стикери за собствениците и ползвателите на околни имоти за „синя” зона – 15 лв месечен и по 150 лв годишен, а за „зелена” зона – 10 лв месечен и по 100 лв годишен. За поставянето на скоба е определено да се плаща по 30 лв., както и начисление за всеки час платено паркиране. Ако колата бъде вдигната с паяк пък трябва да се платят по 60 лв.

Решението е оспорено от от сдружението „Софийски обществен съвет” и от граждани, а софийският административен съд го отменя. Причината е, че взетото решение за определяне таксите за паркиране е нормативен административен акт и засяга права и интереси на неограничен брой граждани и като такъв не е подложен на обществено обсъждане. Общината обаче оспорва решението на административния съд и ВАС го отменя.

Мотивът за това е, че решението на общинския съвет не е нито нормативен, нито общ административен акт и по тази причина гражданите не могат да го оспорват. Общината всъщност събира „цена на услуга” и в този случай става дума за управленски акт. Като такъв той е можел да бъде оспорен единствено от кмета или областния управител, но те не са го направили.

Ключът е там, че през 2012 г. , когато общинският съвет приема решението си, е ставало дума за "такса" и гражданите са били в правото си да търсят правата си. Това е било така и когато делото е образувано в административния съд. Едва със законова промяна, обнародвана през май 2015 г., е предвидено за паркирането да се плаща „цена”, което променя характера на правоотношенията. Това става ясно от особеното мнение, с което съдия Соня Янкулова, част от тричленния състав на ВАС разгледал делото, подписва решението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6110 |08.03.2016 Цените на цветята удариха тавана навръх 8-ми март . 3| 4189 |02.03.2016 Лукарски очаква падане на цените на бензина . 31| 6951 |12.02.2016 Минчев: ДПС беше руско-турска съсобственост, сега има опити за промяна . 1| 5688 |10.02.2016 І-во дело на интерсекс човек у нас за промяна на пол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads