Реклама / Ads
10| 7060 |04.07.2012 НОВИНИ

Решено: Морската градина във Варна няма да се застроява!

.
Част от морската градина
Подобно на Европарламента, който отхвърли АСТА, варненския парламент спаси Морската градина от застрояване. След няколко часа бурни дебати с 43 гласа "за", без нито един „против” и „въздържал се” общинските съветници единодушно приеха новия Общ устройствен план на Варна. Според документа в действие влиза тотална забрана за строителство в Морската градина.
 
Тя ще обхваща историческото ядро на парка, както и останалата част на парка до Евксиноград, което включва местностите "Салтанат", "Долна Трака" и "Горчивата чешма". Съществуващите сгради там ще останат, но зелените площи няма да може да се застрояват.

Единствените изключения, което ще позволяват строителство в Морската градина, са за детска градина и евентуален нов зоопарк в района на "Пикадили парк". Става дума за 16-те дка терен до Логопедичната градина, който според единодушното решение на 34 варненски избраници ще може да се използва единствено за разширяване на детското заведение. Другият имот е на Министерството на отбраната, за общината води преговори за ползване. С 43 гласа "за", без "против" и 1 "въздържал се" съветниците решиха теренът да се използва единствено за изграждане на зоокът. Имаше предложение и да се разреши изграждането на детска градина върху 2 дка частен имот в парка, но местните депутати порязаха това искане.

Ботаническата градина също се запазва в сегашния си вид, въпреки желанията на инициативни комитети там да се строят обекти за широко обществено ползване.

Решенията на варненските избраници бяха приети от бурни аплодисменти в зала "Пленарна" от страна на природозащитниците. Няколко години те излизаха на протести и правиха подписки, за да запазят градината цяла.

Съветниците приеха предложението на Борислав Гуцанов от БСП да се внесе искане в Министерството на културата втората част на Морската градина, от Шокаровия канал до Алея "Далас", да се присъедини към историческото ядро.

"Беше приет ОУП, с който е гарантирана зелената система на Варна. Въпросът, който вълнува всички варненци, а именно недопускането на застрояване в Морската градина, както и в Ботаническата градина, беше одобрено от Общинския съвет.", коментира Иван Портних, председател на групата на ГЕРБ в местния парламент след решението.

На въпрос ще бъдат ли обезщетени собствениците на имотите, които попадат в зоната за пълна забрана, Портних отговори: "Ние с нищо не променяме сегашната ситуация, просто разширяваме обхвата на забраната за строителство в Морската градина".

"Убеден съм, че след окончателното приемане на ОУП ще се отпуши инвестиционният процес, ще се отворят нови работни места, Варна ще може да подобри значително структурата си - каквато трябва да бъде в един модерен европейски град", коментира още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6993 |16.05.2012 Решено: Стойчев се връща начело на волейбола . 77| 12196 |28.03.2012 Решено: България се отказва от АЕЦ "Белене" . 12| 5572 |23.03.2012 Премиерът: Казусът с морската ни граница е абсурд . 15| 7638 |09.03.2012 Решено: Влизаме в Шенген през септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads