Реклама / Ads
5| 4335 |20.11.2014 НОВИНИ

Решено! Парламентарният контрол и без кворум

.
Вече няма да се налага квестори да броят кой е тук и кой го няма Източник: Булфото
Парламентарният контрол ще може да се провежда при липса на кворум. В предложението, внесено от депутата от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, се посочва, че когато при проверка се установи, че в пленарната зала няма необходимият кворум, председателят на Народното събрание ще може да продължи заседанието, да го прекрати или да го прекъсне за определено време, за да се събере необходимият кворум.
 
В случаите на продължаване на заседанието при липса на кворум в пленарната зала може да се провежда само парламентарен контрол, но не могат да се провеждат гласувания и да се приемат актове, предаде „Фокус”. В случаите на прекъсване председателят може да възобнови заседанието не по-късно от един час в рамките на работното време, ако при новата проверка е налице необходимият кворум.

Текстът беше подкрепен от 86 депутати, 42 бяха „против”, а 10 се въздържаха.

БСП не подкрепи предложението, защото с него на практика се узаконява неприсъствието на депутатите от пленарна зала в петък, заяви Мая Манолова. "Знаете ,че няма нищо по-дразнещо от празната пленарна зала в петък, когато се питат министрите по важни за хората въпроси. Факт е, че това състояние е резултат от общото ни неглижиране на този проблем и липсата на дисциплина и отговорност на всеки един от нас, но трябва ли това да бъде поощрявано. Как може хората да ходят пет дни в седмицата по 8 часа за 350 лв., а депутатите масово да отсъстват от заседания в петък", възмути се тя.

Красимир Велчев от ГЕРБ я репликира, че в този час в залата присъстват 10 или 20% от парламентарната група на БСП. В петък присъстват депутатите, които участват в парламентарния контрол със свои въпроси. Останалите дори и да са тук, не могат да участват в парламентарния контрол, защото се знае предварително кой задава въпроси и кой им отговаря, каза още Велчев. Ако наистина бяхте толкова загрижена, първо погледнете вашия сектор колко хора присъстват, обърна се той към Манолова.

"Имам чувството, че сте на автопилот, шест човека на кръст сте и не може да си гласувате вашите предложения, седнали сте тук да развивате популизъм и морал", обърна се и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт към БСП.

За времето си като народен представител нямам нито едно отсъствие, за разлика от вас, които ваканцувахте в миналия парламент, отговори Манолова на ГЕРБ. И добави, че ако поиска поименна проверка сега, ще се види как четворната коалиция няма 121 депутати. "Не е вярно, преброила съм ги", вмъкна председателят на парламента Цецка Цачева. Не искам проверка на кворума, защото не съм като вас, не желая да саботирам работата на парламента, но това не значи, че всички предложения против разбиранията на българските граждани могат да минават ей така, добави Манолова.

По думите й, когато ГЕРБ е в опозиция не идва на работа и руши авторитета на парламента, а когато е на власт - важните закони се приемат по тъмно.

Председателят на временната комисия за подготовка на правилника Десислава Атанасова (ГЕРБ) и отговори, че сегашният парламент работи по тъмно, но не на тъмно, не в задкулисие, не ограден от метални заграждения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4954 |14.11.2014 Манолова със странно предложение: Блиц контролът да е в 6 ч . 2| 4286 |09.11.2014 Екоминистърът обеща да няма безконтролни строежи . 4| 4770 |08.11.2014 Над 10 км е опашката от тирове на "Лесово" заради засилен митнически контрол . 1| 5157 |06.11.2014 Второ нападение над бившия шеф на „Строителен контрол“ в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads