Реклама / Ads
27| 5507 |06.04.2012 НОВИНИ

Рецептата на Константинов не лекува

.
Десислава Атанасова
Рецептата на Стефан Константинов за министерско дълголетие не е ефективна, след като той напусна. Това е причината да не я приема. В моя мандата трябва да се случи промяна в системата на здравеопазването. Трябва да има подобрение както за лекарите, така и за пациентите. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.
 

 

Според нея проблемите в сектора са комплексни, а причините много и насаждани с годините.

“Системата на здравеопазването е много консервативна и не търпи резки промени. Решенията трябва да се вземат с консенсус и диалог. И аз провеждам такава политика. Имах среща и със съсловните организации, и с пациентските, както и с големите фирми от фармацевтичния бранш. Предстои ми и среща със синдикалните структури. Искам да чуя от колегите различни мнения, за да вземем най-добрите решения за реформата в сектора”, добави Атанасова.

Министърът потвърди, че в системата има 378 млн. лв. дългове, като 70 млн. са просрочените задължения.


“Те не са от мандата на нашето правителство. Една от причините за големите дългове е лошият мениджмънт в здравните заведения. От друга страна има огромен брой неосигурени хора, които се лекуват в болниците и оттам лечебните заведения натрупват нови задължения. Трябва да намерим механизъм, по който не само да санкционираме хората без здравни осигуровки, но и да поощрим съвестните, които ги плащат. Не съм съгласна да плащам за лечението на някой, който не си плаща осигуровките”, заяви здравният министър.

Атанасова увери, че пациентите с рак няма да останат без лечение. Тя коментира и цената на лекарствата, като обясни, че за да се стигне до намаление, трябва да има промени в Наредба 10.

“Основната промяна е НЗОК да може да договаря всички лекарствени продукти. Има създадена анкетна комисия в НС, за да се установи кой носи отговорност нормативната уредба досега да беше такава. Вярвам, че някой ще понесе отговорност за това, вярвам в съдебната система и очаквам резултати”, каза Атанасова и като уточни, че се въздържа от мнение дали това трябва да бъде бившият здравен министър Стефан Константинов.

“Той беше отговорен за лекарствената политика - дали е знаел, или е бил подведен от някого, е отделен въпрос”, завърши министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4882 |21.03.2012 Ст.Константинов: Не съм обиден, огорчен съм . 14| 7922 |20.03.2012 Ст. Константинов: Аз съм против кадровика Дянков, но стоя зад политиката му . 11| 5099 |16.03.2012 Константинов хвърли оставка с мотив “неразбиране” . 51| 5576 |16.03.2012 Десислава Атанасова сяда в стола на Константинов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads