Реклама / Ads
4| 8172 |16.09.2010 НОВИНИ

Ревизираха тайната лаборатория в СУ

.
Кадър от тайната лаборатория в СУ
Комисия направи секретна проверка на кабинета по криминалистика в Алма Матер, не допускайки нито един журналист. Ректорът проф. Иван Илчев лично забрани фотоапаратите и камерите, отказвайки коментар.
 
Въпреки това, Frognews.bg успя да заснеме няколко кадъра от стаята, докато днес тя беше отключена преди да започне официално проверката.

Със Заповед на ректора РД-19-345, от 3 септември в 10:00 часа комисия с председател проф. Маргарита Чинова и проф. Евгения Коцева отвориха тайната лаборатория по криминалистика в Алма Матер. След като вратата на стаята със скъпо оборудване се отключи чрез пръстовия отпечатък на проф. Радослав Беленски, преподавател по криминалистика, журналисти не бяха допуснати да снимат. По време на проверката за малко се появи и деканът на Юридическия факултет проф. Тенчо Колев, който обясни, че разрешение за това трябва да бъде поискано от ректора на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев. Той на свой ред отказа да допусне камери и фотоапарати, за което му помогнаха и охранителите на Алма Матер. Илчев не пожела да коментира скандалния случай. За около минута успяхме да разгледаме помещението и да направим няколко снимки, на които се виждат два микроскопа, настолен компютър и плазмен телевизор. В стаята, както се вижда на снимките, има няколко тежки метални каси и 3-4 бюра. След приключената проверка ръководителят на информационно-рекламния център към СУ Симеон Хинковски заяви пред Frognews.bg, че комисията не е открила нередности и всичко е минало нормално. Проверката на инвентара била обичайна, по думите на Хинковски, в случаи като този - когато един преподавател, в случая проф. Беленски напуска университета, трябва да покаже какво е получил и какво оставя в кабинета. 



Лабораторията, за която се твърди, че са похарчени стотици хиляди левове, се намира до мензата на университета. Попитахме студенти от Географо-геоложкия факултет, които учат на метри от тайната стая, дали знаят какво има в нея. Никой не успя да ни каже със сигурност. Прави впечатление, че до кабинета по криминалистика се намира табло, на което е дадена подробна информация за това, какво се преподава във всяко едно помещение до мензата, но за стаята с детектора на лъжата не пише нищо. На металната врата няма табела, освен стикер на СОТ, за разлика от другата лаборатория в сградата на Софийския, която се намира четири етажа по-нагоре. В нея има 20-тина бюра, компютри и проектор. Студенти от Юридическия факултет разказаха пред Frognews.bg, че досега не са посещавали скъпия кабинет по криминалистика, за който се твърди, че се използва за лични цели от проф. Беленски, който единствен има достъп до него чрез пръстовия си отпечатък.


Проф. Радослав Беленски в кабинета по криминалистика

Освен това, правистите попитаха защо е било нужно да се дават толкова много пари за помещението при положение, че криминалистиката е избираем предмет. „Банките са стари, мръсни и скърцат. В аудиториите няма микрофони, а там, където има, са доста зле и не се чува навсякъде. Положението е трагично и не знаем защо е било нужно да се прави подобно помещение, при положение, че има доста по-належащи неща за ремонтиране”, възмущават се студентите.

Frognews.bg припомня, че от 6 месеца проф. Беленски е в неплатен отпуск, като дори се твърдеше, че той е в чужбина, а мобилният му телефон е постоянно изключен за коментари и изявления по скандалите. Запознати твърдят, че въпреки желанието бързо да се раздели с работното си място, трудовият договор на проф. Беленски е прекратен от 1 октомври, като най-вероятно работодателят се е базирал на разпоредбите на чл. 326, ал. 3 от Кодекса на труда, уреждаща случаите, когато напускащото лице е материалноотговорно.

Вчера залата за упражнения на четвъртия етаж бе представена пред журналисти като лаборатория, а Беленски обясни какво се учи по дисциплината. Така обаче реално бе скрита от обективите и камерите тайното помещение по криминалистика, разположено на нивото на мазетата. Именно то предизвика в началото на април скандал, след което стана ясно, че проф. Беленски е изхарчил около 800 хил. лв. пари на университета за оборудване за специализирана лаборатория. Накупени са освен детектор на лъжата, подслушвателни устройства, скенери, камери и куп други излишни, скъпо струващи пособия.

Всички разходни документи за лабораторията са утвърдени от декана Тенчо Колев, но преди месеци в интервю той не можа да посочи къде са публикувани обществените поръчки за скъпата техника. По-големият абсурд обаче е, че въпросната апаратура не може да се ползва свободно от студенти и преподаватели, защото е заключена и достъп до нея има само проф. Беленски. Предполага се, че в държавната лаборатория са правени частни анализи и експертизи по криминалистика, тоест, ползвана е за лични цели и облаги. Наскоро преподавателят по криминалистика проф. Евгения Коцева, която е и зам.-декан на факултета потвърди пред Frognews.bg, че дори тя няма достъп до тайните помещения и никога не е влизала в тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 11669 |15.09.2010 „Изчезнал” професор се появи, „проветрява” секретна лаборатория в СУ . 1| 4934 |14.01.2010 Откриха нарколаборатория в дома на 74-годишна . 18| 5144 |21.04.2008 Тайната вечеря на лидерите решава промените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads