Реклама / Ads
1| 4371 |23.03.2015 НОВИНИ

Революционни реформи при обществените поръчки?

.
Томислав Дончев Източник: Булфото
Революционна промяна при обществените поръчки предстои. За това заговори вицепремиерът по икономическите въпроси и управлението на еврофондовете Томислав Дончев. Той, заедно с други представители на правителството и парламента, присъства на „Четвърта кръгла маса на тема: Модернизация на обществените поръчки". Тя е организирана от Камарата на строителите в България.
 
Една от мерките, които се обсъждат за съкращаване сроковете на възлагане на обществени поръчки, е първо да бъде отваряна ценовата оферта, а не както е досега първо да се отворят техническите оферти, които в определен период, често над месец, биват разглеждани и чак след това се отварят ценовите оферти.

Така отново след няколкогодишно отричане на практиката да се възлага поръчката на кандидата, предложил най-ниска цена, се очертава този критерий да се окаже решаващ.

Друга промяна, за която се заговори, е пълната електронизация на обществените поръчки. Страната ни има срок от около година да разпише в законодателството си европейските директиви в сектора си, но това, по думите на Дончев, може да стане няколко месеца по-рано. В пакета от мерки се предвижда и все по-голяма типизация на документите и изискванията за отделните видове поръчки.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която също присъства на срещата, заяви, че типизацията на договорите и другите мерки, които се предвиждат, ще намалят обжалванията пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и съда. Това също ще доведе до съкращаване на сроковете за възлагане, които често се удължават с 6-7 месеца, ако процедурата се обжалва.

Василева посочи още, че някои поръчки по ОП „Околна среда" се бавят с повече от две години заради съдебни процедури. Най-често причините за обжалване са твърде конкретизирани изисквания, които стесняват кръга на потенциалните участници, проблеми с изготвената тръжна документация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4221 |20.03.2015 Приемат нов закон за обществените поръчки до края на годината . 26| 4423 |11.03.2015 Кънев: Има реформи - има РБ; няма реформи - няма РБ . 2| 4504 |24.02.2015 Патриотите недоволни от липсата на реформи . 17| 7340 |28.01.2015 Жената до Лукарски предлага реформи в ДАБЧ; основава "България без граници"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads