Реклама / Ads
1| 5514 |29.01.2010 НОВИНИ

Рибата поскъпва, рибарите на сухо

.
През цялата 2010 г. се забранява риболовът в крайбрежните зони и вътрешни водоеми на България с всякакъв вид уреди и средства. Това гласи заповед на министъра на земеделието и храните, съобщи изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).
 

Мотивите за санкцията са необходимостта от опазване на биологичното разнообразие и създаване на оптимални условия за естественото възпроизводство на популациите от риба и други водни организми в определените рибностопански обекти.
Във водите на Черно море се забранява стопанският риболов в акваториите на пристанищата и буните с отдалеченост до 1 км от бреговата ивица, с изключение в зоните на действие на специализираните уреди за стопански риболов (даляни).

Забранява се стопанският риболов с всякакъв вид тралиращи риболовни уреди в крайбрежните зони, както следва: от нос „Сиврибурун" до устието на р. Камчия в тримилната зона; от устието на р. Камчия до нос „Емине" в едномилната зона; в зоната, ограничена от бреговата ивица до линията нос „Емине" - фар „Несебър"; в зоната, ограничена от бреговата ивица до линията фар „Несебър" - с. Черноморец. Южен нос; от с. Черноморец, южен нос до устието на р. Резовска в едномилната зона.

Забранените за риболов зони са отворени в периода от 15 септември до 15 ноември само за улов на сафрид.
Забранява се стопанският риболов с всякакъв вид средства в радиус 500 м. от местата за вливане на топлите води на ТЕЦ "Варна" във Варненското езеро.
Забранява се стопанският риболов с всякакъв вид риболовни уреди и средства в акваторията пред устията на реките, вливащи се в Черно море, в радиус 500 м. от средата на устието на притока.
Забранява се риболовът с всякакъв вид риболовни уреди и средства в акваторията пред устието на р. Ропотамо, ограничена по права линия от нос "Кая" до нос "Св. Димитър".

Във водите на българския участък на река Дунав се забранява стопанският риболов с всякакъв вид риболовни уреди и средства в акваторията пред устията на вливащите се в река Дунав притоци и канали в радиус 200 м. от средата на устието на съответния приток.

Забранява се стопанският риболов с всякакъв вид риболовни уреди и средства, както следва: от морски клуб гр. Силистра - речен километър (р.км.) 375 до лодкостоянка „Циганка" р.км. 376,8; в устието и канала на р.км. 391, свързващ поддържан резерват „Сребърна" и р. Дунав; в устието и канала р.км. 407 влизащ в остров Гарван; от р.км. 578 до р.км. 580 (Лиман) в природен парк Персина; в отклонението на р. Дунав от р.км. 611 до р.км. 612 (т.нар. Дунавски канал) в местността Карабоаз; в лимана на пристанище Лом.

Забранява се и риболова в участъците на реките и водните обекти във вътрешните водоеми на страната по области.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5104 |29.01.2010 Лавина погуби ски учител . 1| 6191 |29.01.2010 Делото "Белнейски" в съда лятото? . 17| 17638 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7648 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads