Реклама / Ads
42| 11491 |09.08.2010 НОВИНИ

В Рибново децата учат Корана, но не знаят граматика и къде е Шипка

.
Исляма измества светското обучение в община Гърмен. 30 % от около 35-те завършили средното си образование деца в училището на с. Рибново тази година са неграмотни. Те не могат да пишат и четат правилно, не познават учебния материал, нямат основни познания по български език, литература, математика, история и география.
 

През учебната година повечето от тях са били с твърди двойки по основните предмети - български език и литература, география, история. На външното оценяване в края на годината много от младите са показали, че не знаят къде се намират, например, връх Шипка, Долината на розите, Мадарският конник. Оценката от матурата на най-емблематичния випусник в Рибново Феим Люманков, наричан още Директора, е 2,97.

За образователната трагедия алармират учители и родители от селото чрез областния вестник “Струма”. Те не желаят да споменат имената си, защото са подложени на натиск от хора с власт, като кмета на общината Ахмед Башев, директора на училището в Рибново Феим Иса и мюсюлмански духовници. Резултатът от този образователен геноцид е, че тази година нито един младеж от селото не е кандидатствал във висше учебно заведение, а миналата година студентите са били само двама. За сметка на светското държавно образование в района се стимулира изучаването на Корана чрез внедреното вероучение в школото. На него се наблягало повече от светското образование и тази важност се внушава на децата и родителите им.

Само преди дни около 40 деца от втори до осми клас от училището в село Рибново, община Гърмен, са заминали на 20-дневен религиозен семинар в Разград. След това по програма децата отиват за около две седмици в Турция, пак на обучение с религиозна насоченост.

Групата ученици е била изпратена от директора на училището Феим Иса и местните имами. С тях не са допуснати придружители - родители или светски учители. За сметка на това пък писмени пълномощни от родителите е получил ексрайонният мюфтия Айдън Мохамед, на когото 40 семейства са поверили децата за повече от месец. Според разтревожените жители на Рибново това обаче не било най-притеснително, а фактът, че децата са принудени да заминат, забулени по ортодоксалните ислямистки "закони". Естествено превоза за религиозното пътешествие се извършва с автобуси на скандалния кмет на Гърмен Ахмед Башев. В района това е обществена тайна, но хората се притесняват да роптаят, защото Башев бил обвързан с депутати и магистрати.

От Министерството на образованието и от Регионалния инспекторат на МОН в Благоевград остават вече години наред безмълвни към настъпващия религиозен фанатизъм, а в района се говори открито, че Гърмен и Рибново са друга България. Прокуратурата и ДАНС също отказват да работят в "опасната" зона.

Frognews.bg
припомня, че през последните години религиозните скандали с кмета Башев и директора Иса стават все по-тревожни, но въпреки това държавата бездейства. Само преди дни българка осъди кмета на Гърмен Ахмед Башев за дискриминация в собствената й родина.

Комисията за защита от дискриминация наложи на Башев глоба от 500 лв. и го задължи занапред да се въздържа от действия, които нарушават Закона за защита от дискриминация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4856 |19.07.2010 2 500 плащат родители, които спират децата си от училище . 0| 5331 |25.06.2010 Насилието над децата ни расте . 2| 4961 |23.06.2010 Децата диабетици се увеличават . 0| 5719 |20.05.2010 Гонят децата от нощни барове и дискотеки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads