Реклама / Ads
2| 4699 |13.03.2011 НОВИНИ

Риск Монитор: Криминалните пазари генерират парични потоци

.
Основен начин за противодействие на престъпността е проследяването на паричните потоци. Госпожа Фандъкова има големи шансове за президентските избори, но не защото тя е госпожа Фандъкова, а защото ГЕРБ, най-мощната партия в момента в България, стои зад гърба й.
 

Представихме в Министерски съвет стратегия за противодействие на прането на пари. Сериозен успех е това, че 12 институции се подписаха и казаха, че това, което е написано в документа трябва да се прави. Това каза пред БНР Стефан Попов, изпълнителен директор на "Риск Монитор".

МВР, ДАНС, прокуратурата, БНБ подписаха документа. Той е важен, защото толкова институции се съгласяват с една стратегия, която ще направи публичен въпроса за прането на пари, заяви Попов.

Той каза, че този консенсус е постигнат на базата на обединението. "Успехът е пълен, защото моментално след представянето, стратегията беше качена в сайтовете на МС, МВР и още две институции. Очакват се бележки от някои от представителите на институциите, след 10 дни той документът влезе в процедура в МС. Според вътрешния министър най-вероятно в близките 2-3 месеца ще стане официален документ на държавата, въпросът е дали оттук нататък това нещо ще се прилага", посочи Попов.

"До 2000 година се извървя период, който наричаме преход, в който има гигантски финансови обороти, които най-вероятно са изпрани. Този период е загубен, според мен, и ще бъде предмет на исторически изследвания. Голям проблем в България са последните 7-8 години, когато организираната престъпност е тема номер 1, криминалните пазари се разглеждат изолирано от финансовите средства, които те генерират. Така ги разглежда НК като отделни престъпления", заяви Попов. Според него, голям проблем за липсата на ефективност на наказателните политики е именно това отделяне.

"Основен начин за противодействие на престъпността е проследяването на паричните потоци. България е с 10 години назад от напреднали на Запад страни в това отношение", посочи Попов. "За мен всички наказателни политики в никакъв случай не може да се правят по начин така, че цената да бъде репресия или отстъпка от основните правозащитни постижения, с които България борави през първото десетилетие на прехода. В никакъв случай авангардните инструменти, които правителството се опитва да приеме и да мобилизира в противодействието си срещу престъпността, като агресивна форма на конфискация на имущество, специализиран съд, самата ДАНС, БОРКОР, всичките тези неща не бива да се практикуват за сметка на отстъпление от човешките права", категоричен бе Попов.

Това, че Цветанов оглавява предизборния щаб на ГЕРБ за Попов е структурен конфликт на интереси. "Госпожа Фандъкова има големи шансове за президентските избори, но не защото тя е госпожа Фандъкова, а защото ГЕРБ, най-мощната партия в момента в България, стои зад гърба й. Водещата фигура е важна, куклената фигура на вицепрезидента не е от особено значение", каза още Стефан Попов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5570 |28.01.2011 Методът „анализ на риска” разкри емигранти . 31| 6892 |10.12.2010 Кутев: Борисов, кажи колко са криминалните ти приятели . 3| 5319 |08.06.2010 Хърсев и Хампарцумян: Всеки с кредит е поел риск за плаваща лихва . 10| 4618 |18.05.2010 Г. Първанов: Пипането на резерва е риск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads