Реклама / Ads
0| 5461 |01.04.2008 НОВИНИ

"Ритни ме отзад" е най-актуалната табела за 1-ви април

.
"Опашат ден", посветен на задните части, отбелязват в Шотландия. Във Франция е разпространена шега да се закачва хартиена риба на гърба на хората. У нас се лъжем на поразия.
 

 

Първи април, наричан още и Ден на глупците, е един от най-веселите празници в годината. Вече се празнува из целия свят, но пък е трудно да се проследи кога и как точно е възникнал. Свързват го както със смяната на сезоните, така и с приемането на новия календар.

През 1983 г. агенция Асошиейтед прес съобщава, че професорът по история от Бостънския университет Джоузеф Боскин е разкрил произхода на Деня на шегата. Според него придворният шут на византийския император Константин се е похвалил, че може да управлява държавата не по-зле от господаря си. Константин му разрешил да направи това, но само на 1 април. Впоследствие обаче се оказва, че историята е измислица и Боскин си е направил първоаприлска шега с Асошиейтед прес.

Едно от най-разпространените схващания е, че Денят на шегата е възникнал едновременно на различни места и е съвпадал с честванията на пролетта и пролетното равноденствие. Други препращат историята на 1 април към древния Рим, когато неговото население е било съставено предимно от мъже. Друго разпространено схващане за произхода на празника идва от Франция и се смята, че то е най-близко до началото на честванията на Деня на шегата. През 16-век във Франция празнували Нова година от 25 март до 1 април. За начало на новата година се приемала именно тази дата. През 1562, по времето на Шарл Девети, въвели грегорианският календар и новогодишният празник бил изместен на 1 януари. Поради липсата на бързи средства за комуникация в онези времена, новините се разпространявали бавно. След смяната на празничната дата много хора не искали да приемат промяната, докато други забравили за нея, и продължили да празнуват на 1 април. Инатчиите и забраванковците били обявени за глупаци и хората започнали да си правят шеги за тяхна сметка. Жертвите на тези подбиви си спечелили прякора "априлска риба". Във Франция даже е разпространена шега да се закачва хартиена риба на гърба на хората.

Традицията да се правят шеги на 1 април продължава и през 18-и век се разпространява към Великобритания и Шотландия. В Шотландия например празникът продължава 48 часа, а жертвите на шегата били изпращани на лов за кукувици. Вторият ден от празника бил кръстен "Опашат ден" и бил посветен на задните части. Честването му се състояло с ритник отзад като дар за поколенията. Хората се разхождали с табели, на които пишело "Ритни ме отзад".

Много остроумно впрочем, защото освен че е забавен, този акт има и възпитателен характер и с успех може да се приложи и у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4740 |01.04.2008 МВР бъркало в рани; затова било на топа на устата . 0| 5053 |31.03.2008 Политическите партии се отчитат финансово до днес . 2| 6756 |31.03.2008 Сделка с водка „Absolut” за 5, 63 млрд. евро . 1| 5194 |31.03.2008 Гагаузов носи оставката в джоба си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads