Реклама / Ads
6| 5545 |19.01.2016 НОВИНИ

Ризински за Фрог: Груевски надигра и ЕС, и опозицията в Македония

.
Мирослав Ризински
По начина, по който текат политическите процеси в Македония, най-вероятно Никола Груевски успя да надиграе и опозицията, и ЕС, понеже стриктно се държи на датата за избори, очертана от договора в Пържино, и това показва, че опозицията направи грешка, защото заложи първо и основно на датата за предсрочни избори, а не на създаването на демократични условия за тяхното провеждане, заяви за Фрогнюз Мирослав Ризински, македонски българин и дисидент, учредител на Българския културен клуб Скопие (БККС).
 

Това, което в момента разиграва Груевски с намерението му изборите да са на 24 април, още веднъж показва диктаторския му лик и нежеланието да се разрешат основните проблеми на Македония по консенсусен път. Така кризата, която вече толкова дълго тресе Македония, няма да се разреши, напротив, ще се задълбочава.

 

Повече от ясно е, че опозицията на подобни избори няма да участва; депутатите на СДСМ не участваха в избора на новото правителство, и двамата министри на опозицията в служебното правителство също така не присъстваха в заседанието на парламента – всичко това показва, че опозицията няма да участва в избори на 24 април без гаранции за демократизиране на медиите и прочистване на избирателните списъци, които са основните й изисквания. Ако опозицията не участва, това би означавало пълен неуспех на ЕС, неосъзнаване на проблемите в Македония и нежелание за разрешаването им.

 

Все пак, все по-отчетливи стават изказванията на представители на ЕС, че датата за избори трябва да се отложи, че трябва време и условия за демократизация. Знаем, че всички медии в Македония почти 100% са под контрола на ВМРО-ДПМНЕ. Това пререшава и начина, по който ще се проведе кампанията. По отношение на избирателните списъци служебният министър на вътрешните работи, който произлиза от опозицията, вече откри една афера около фалшифицирани лични карти на лица, които са участвали в изборите и те никак не са малко - към 60 000-70 000. Тези неща не са разчистени и няма как да се влезе в избирателен процес, отразяващ реалните настроения на гражданите в Македония. Ясно е, че ще се търси на всяка цена връщане във властта, независимо от начините. В минал период Груевски правеше същото.

 

Въпросът е каква ще е развръзката след всичко, което видяхме с подслушванията, записите, участието на криминални лица в изборите. Нито едно от тези неща не е разрешено до момента. Това бяха смразяващи, драстични факти, но без резултат.

 

Аудиозаписите показаха тоталният контрол на властта, но той очевидно продължава, за да дойде Груевски отново на власт и пак да владее ситуацията в своите ръце.

 

Той успя да изконтролира целия процес, протестите, всички медии са на властта, опозицията в момента се крепи на два-три портала. От телевизиите няма нито една, която поне неутрално да информира за събитията. И ако държавната телевизия е нормално да е под контрола на властта, зад другите директно или индиректно стоят лидери на политически партии, които са в коалицията с Груевски.

 

В такива условия е много трудно да се запази гражданската енергия и да се спечели битката с диктаторския режим. Той е на власт вече повече от 10 години, а ние сме свидетели, че доскоро ЕС всъщност подкрепяше това правителство. Вината не е само у самия Груевски, но и у нереалистичните доклади по отношение на т.нар. напредък за приобщаването към ЕС. Критиките бяха много скромни, да не кажа благи, коментира Мирослав Ризински.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5667 |18.01.2016 Македонският президент замени Груевски с човек на ВМРО . 2| 9614 |18.01.2016 Само във Фрог: Ново убийство? Намериха мъртъв баща на гербаджийски кмет . 5| 4919 |18.01.2016 Само във Фрог: Масово се представят за Б. Б. в програма за интернет разговори . 8| 9357 |15.01.2016 Само във Фрог: Борисов натискал ченгетата за резултати, готвят арест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads