Реклама / Ads
6| 5957 |11.11.2010 НОВИНИ

Рода на ген. Кашев отмъкнал златото от митниците

.
45-годишният Георги Николов-Генерала, далечен роднина на легендарния шеф на Живковото Управление за безопасност и охрана (УБО) ген. Кашев, е организаторът на кражбата на 376 кг сребро, 16 кг златни накити и 1,8 кг платина от складовете на митниците на аерогара София на 18 октомври.
 

Генерала - прозвището му идва заради родата - е арестуван с още петима души при операция "Комбинаторите" на ГДБОП, СДВР, Криминална полиция и Софийската градска прокуратура, пише вестник 24 часа. Благородните метали бяха конфискувани при операцията на МВР "Леярите" в Пловдивско. В ареста освен Генерала попаднаха още Ченето, Сашо Пандиза, Цайса и Бонифорти.

За съжаление до късния следобед вчера бяха открити много малко накити от благородни метали. Смятаме, че свитите платина, злато и сребро са заровени някъде, може в близките дни да започнем да копаем, коментираха разследващи. "Ударът" на близо 400 кила ценности бил подготвян повече от месец. Тарторът и двама от неговите авери ходили няколко пъти да оглеждат митническия склад, разказаха от СДВР. Според полицаите на два пъти със сигурност край касите с благородни метали са засичани Генерала и Сашо Пандиза, който имал конфискувани контрабандни цигари в същото помещение. Смята се, че Генерала е уговорил действащия служител в митниците да му предостави кода за охранителната техника и да му даде ключ от сейфовете, пълни с благородни метали.

"Знаем точно кой е дал кода, кой е набрал цифрите и кой и по какъв начин е отворил касите", заявиха вчера шефът на СДВР Валери Йорданов и зам. градският прокурор Роман Василев. Скандалното в случая било, че откакто полицейският СОД е започнал да пази склада с конфискувани стоки за милиони левове, кодът повече от 8 г. не бил променян. Според неофициална информация кодът е даден от началник-смяна в митницата на аерогарата. До миналата година Георги Николов е бил служител на митническо бюро "Горубляне", преди това е работил като митничар на аерогарата. През 2009 г. е съкратен. Той се познавал с всички и въпреки че повече от 12 месеца не бил на държавна работа, нямал проблем по всяко време да се движи свободно из строго охраняваните зони, разказват запознати.

На 18 октомври митниците намират склада за веществени доказателства на аерогарата, известен още като пещерата на Али Баба, разбит. Оказа се, че полицейският СОД, който пази помещението, е бил изключен цял ден, което даде основание на разследващите да предположат, че кражбата е станала с участието на "вътрешни хора" от митниците. Оказало се точно така. Според информирани в обира помощ е оказвал и граничен полицай от аерогарата, уволняван преди години за иманярство, но после възстановен на работа от съда. Засега обаче срещу него и митничаря няма достатъчно доказателства. Първата следа, която отвела полицаите към бандата на Генерала, подал действащ митничар, научи "24 часа". Той разказал как бившият му колега Николов е идвал няколко пъти, за да оглежда точно обрания склад.

"Имаме един бивш служител на митниците, като подозираме, че част от информацията, която е събрана, е чрез него, но все пак това е наша версия", информира още шефът на столичната полиция. Полицаите започнали да следят Генерала и аверите му преди три седмици. Още след първоначалните разпити те попаднали и на хора, които са станали очевидци на част от самия удар и също помогнали за събирането на доказателства срещу обирджиите. От МВР смятат, че близо 400-те кила благородни метали са били изнесени наведнъж от не повече от трима от бандата. Разследващи съобщиха за "24 часа" , че групата се издънила, след като един от крадците опитал да продаде част от златото, но попаднал на "слушалка" на полицията, която информирала МВР. До късния следобед вчера не беше ясно на кого от шестимата арестувани какви обвинения ще бъдат повдигнати, не бе арестуван и човекът, който е издал кода за достъп. Николов е попадал няколко пъти в полезрението на ГДБОП за контрабанда на Горубляне, но е с чисто криминално досие, твърдят митничари.

Според неофициална информация кум му е небезизвестният митничар Георги Георгиев-Пурата. Генерала гравитирал около неговата групичка на аерогарата, която се занимаваше с контрабанда на мобилни телефони и китайски стоки. В нея влизаха арестуваните през юни 2007 г. от ГДБОП Радослав Живков-Джими и митничарят Ивайло Разложки -Тихия. Пурата отърва ареста, защото бе предупреден и влезе за спешно лечение в болница. Групата е работила с покровителството на издирвания с европейска заповед за арест наркобос Христофорос Аманатидис-Таки, твърдят информирани. Поне двама - Пандиза и Ченето, са работили за боса от столичния кв. Люлин, сочат данните на полицията. Пандиза е многократно осъждан за кражби. Той е работил по поръчка на Таки, като се е отчитал с 30%. Сашо Пандиза и Ченето са най-популярните в подземния свят имена от арестуваната банда, информират и от МВР. Пандиза е с регистрации за хулиганство, измами и изнудване, а Ченето - осъждан за кражби и с регистрации за отмъкване на автомобил и изнудване. Полицаи претърсили вчера осем адреса в столичните кв. Младост, Люлин и Стрелбище, на ул. "Нишава", както и в Самоков. Иззети били 18 700 лв. и множество златни накити. В жилищата на един от арестуваните са намерени т.нар. тапа за заглушаване на аларма и много мобилни телефони. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5166 |04.11.2010 Качват народа в самолетите на властта . 2| 6937 |28.10.2010 Продават на търг имотите на Митьо Очите . 0| 4693 |12.10.2010 Продавач стреля по недоволен клиент в центъра на Русе . 4| 4552 |05.10.2010 Нашенци продавали бебета в Гърция срещу 5000 евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads