Реклама / Ads
0| 4239 |27.06.2019 НОВИНИ

Родители на болни деца се вдигат на протест на 11 юли

.
След случая с починалата 6-годишна Мими родители на онкоболни деца искат спешна среща със здравния министър.
 

Въпреки получените още преди месеци обещания семействата продължават да кандидатстват сами за финансиране на основни лекарства. Според майките на болни деца, се бавят и одобренията за лечение в чужбина.

 

От 2017 година Мими се бори с левкемия, а след проведено лечение болестта се връща отново тази пролет. Детето пак влиза в болница и трябва да започне терапия.

 

„В момента, в който отидох да подам документите за въпросните лекарства на 25 април, госпожата, която беше там, ми обясни, че за да получа лекарствата, трябва да попълня, ако имам  дарителска сметка”, каза майката на Мими - Надя Мирчева.

 

Два месеца по-късно се оказва, че семейството трябва да заплати иначе безплатното лечение по здравна каса с пари от въпросната сметка. Ден по-късно Мими губи битката с болестта. „И ги дължа от дарителската си сметка – това е писмото, което получих вчера”, каза още Мирчева.

 

„Това е недопустимо, аз не мога да го повярвам като го чух като новина. Тук е станала или някаква техническа грешка или някой е злоупотребил със своето служебно положение – аз не мога да го повярвам и съм много неприятно изненадан”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитира НТ.

 

Именно декларациите за дарителски сметки са сред основните тревоги на родителите. Опасяват се, че вместо да събират средства за лечение в чужбина – те всъщност си заплащат лекарства у нас. В сряда от здравната каса обещаха промени в декларациите. Защо родителите продължават потъват в бумащина, обаче, не става ясно.

 

„В НЗОК това отнема 3-4-5 часа. Ти трябва да си до детето си и да направиш максималното, за да се чувства то добре”, казва Надя Мирчева.

 

„Този разговор го водихме с министър Начева още октомври 2018 година и тя каза, че ще се случи”,  заяви Теодора Арменкова от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”.

 

„Миналата седмица министър Ананиев казва, че не е запознат с проблема. Три срещи сме имали. Или да осигурят лекарства първа линия за лечение на деца с рак, или да отиваме всички в чужбина – и децата, и лекарите”, коментира Симона Караиванова от същото сдружение.

 

От здравното министерство обещаха да поканят родителите на среща до дни. Междувременно, майките на болни деца настояват и кандидатстването през касата за лечение в чужбина да се ускори. Те готвят протест на 11 юли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4851 |27.06.2019 Христо Лафчиев: У нас се отнемат деца по произволен начин . 0| 3945 |27.06.2019 Над 1100 сигнала за насилие над деца през 2018-а . 2| 4529 |27.06.2019 Ицо Хазарта: Децата ми са възпитани и казват, че харесват моята музика . 2| 3606 |25.06.2019 Заплатите в областните болници се увеличават със 150 - 250 лв. от 1 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads