Реклама / Ads
5| 5291 |09.02.2013 НОВИНИ

Родители излизат на национален протест

.
Родители от цялата страна излизат на протест срещу отхвърлянето на техните искания за увеличаване на майчинството и детските добавки, както и срещу решението на правителството да отдели 30 млн. лева за построяването на детски градини и ясли в седем общини, вместо да ги насочи към семейното подпомагане.
 

Организатор на протеста е Инициативният комитет за повече грижи за децата в България, а шествията в отделните градове ще се проведат под надслов „Национална детеградация срещу Управленска деградация”.

В София родителите ще се съберат пред Народното събрание в 11.00 ч., а в останалите градове сборният пункт ще е пред сградата на общината. Единствено в Русе протестното шествие ще започне в 16.00 ч.

През септември м.г. инициативният комитет на майките внесе в парламента декларация с искания, сред които обвързване на обезщетението за отглеждане на малко дете с минималната работна заплата, вдигане на детските добавки и правото на всички родители да ги получават. След няколко срещи с различни парламентарни групи, последната от които с депутати от ГЕРБ, майките получиха уверение, че исканията им ще бъдат разгледани и в края на януари отново ще се водят разговори. Междувременно парламентът одобри замразените детски и майчинство, а правителството отпусна 30 млн. лева за детски заведения в няколко големи общини.

„Ако тези 30 млн. лева бяха дадени за изравняване на майчинството през втората година към минималната заплата, щяха да ги получат всички майки, независимо от кое населено място са. Някак си на инат управляващите се опитват да разрешат проблема с демографската криза, но той се разрешава според нас с приоритети, а не на инат”, бе коментарът на Евгения Тодорова, която е сред организаторите.

Майките са разочаровани от липсата на отношение от страна на премиера Борисов към техните искания, както и от популисткото според тях изказване, че милионите за референдума можели да се дадат за майчинството. „Три месеца той така и не намери време 30 минути между рязането на две лентички да отдели за комитета на майките, за да се срещне и да чуе какво искат българските майки”, каза Тодорова. Тя допълни, че това, което жените искат, не е много и не е въпрос на лични капризи, а засяга нацията и нейното бъдеще
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 13203 |01.02.2013 Излизат секрети за „Тракия”, министри чакали облаги . 5| 4779 |16.01.2013 Родители пак стачкуваха докато депутатите умуваха . 17| 5418 |10.01.2013 Зам.-министър на труда: Повечето родители не разчитат на социални помощи . 1| 5198 |20.12.2012 Над 860 деца си търсят родители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads