Реклама / Ads
0| 6448 |27.03.2018 НОВИНИ

Родители: МОН убива най-доброто техническо училище в България

.
Министерството на образованието и науката се опитва да убие най-доброто техническо средно училище в България, стана ясно от пресконференция на Обществения съвет към Технологичното училище „Електронни системи“ към Техническия университет.
 

По думите на родителите на учениците от школото, с действията си образователния министър Вълчев съсипва успешно прилаган модел на обучение през последните 30 години, от който са излезли най-добрите IT специалисти в България.

 

Причина за казуса е пропуск в Закона за предучилищното и училищното образование, което не регулира статута на ТУЕС. Така училището, което досега винаги е било прикрепено към Техническия университет, трябва да премине към Регионалното управление на образованието и да излезе от шапката на университета. Според Обществения съвет към ТУЕС това ще превърне специализираното училище в обикновено квартално такова, като последствията ще са във всички направления. Така например ако промяната бъде осъществена, вместо взаимоконтролиращи се органи на управление, цялата власт ще попадне в директора, назначен от РУО. В тази власт влиза и управлението на обществените поръчки.

 

Друго негативно последствие от необмисленото решение на МОН ще е и загубата на преподавателите, тъй като в момента в училището преподават специалисти и академични кадри, които по закон ще трябва да изкарат педагогически ценз, за да могат да продължат дейността си. Настоящата методика на изучаване на последните тенденции в програмирането ще бъде заменена от учебен план, одобрен от МОН, което ще обезсмисли техническия характер на учебното заведение. Загубата на връзката с Техническия университет пък ще сложи край на използването на учебната база на ВУЗ-а и преференциалното кандидатстване в него.

 

След като шест месеца родителите на ученици от ТУЕС и Обществения съвет изпращат писма до отговорните институции, включително и премиера Бойко Борисов, те остават без отговор на въпросите си. Едва след като сезират медиите и заявяват готовност за протест са поканени на среща в образователното министерство, която ще се проведе утре.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 8543 |12.02.2018 Лидерът на ”Възраждане”: Самоубиваме се, България изчезва след 10 години . 2| 4710 |18.01.2018 Паргов: Моделът на управление на ГЕРБ убива конкурентоспособността на българския бизнес . 3| 4838 |14.12.2017 Ксения Собчак: Ако си опозиционер в Русия - или те убиват или те вкарват в затвора . 6| 4441 |07.12.2017 СДС на 28-я си рожден ден.: Празнуваме напук на тези, дето ни убиват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads