Реклама / Ads
9| 4819 |14.09.2020 НОВИНИ

Родители от цялата страна ще протестират срещу маските на децата им в училище

.
Родители от цялата страна ще протестират срещу маските на децата им в училище. На някои места дори се заричат ритуално да ги запалят.
 

След мотивите им са фактите, че маските не спират коронавируса и са вредни заради полепналите нечистотии по тях. „Маските причиняват вреда и заразата се предава през ръцете. Маските трябва да носят доказано болните деца“, единодушни са възрастните. Споровете са ожесточени при старта на учебната година. Те са категорични, че не трябва да има и изолационни стаи, които биха могли да стресират особено малките  учениците.  Демонстрацията в София ще започне от Министерство на образованието и ще спре пред здравното ведомство.

 

Д-р Гергана Николова коментира по БТВ предизвикателствата, които предстоят с началото на новата учебна година. Според нея акцентът се поставя върху физическото здраве, но не бива да се пренебрегва и психическото.

"Доказано е, че най-добрият ефект е носенето на маска и от двете страни. Да, навън по някакъв начин трябва да има носене на маски. Голямо е предизвикателството", заяви специалистът.

 

Педиатър добави още, че е важна хигиената. Напомни, че процентът на заболели деца е малък. "Децата трябва да се научат, че ако маската падне на земята, не бива да се слага. Ако падне на земята – няма смисъл да я слагат. Ако ще си разменя маската с Иванчо, няма смисъл отново", подчерта д-р Николова. 

 

Тя отправи критика към поставянето на санитарни изисквания в училище, с които се прекалява. Даде за пример изолаторите за болни ученици.

"Това ми звучи на мен лично като канцлер. За мен е прекалено. Има сестрински кабинет, лекарски кабинет, където това дете може да изчака идването на родители. Това едно дете да бъде поставено в изолатор, ще бъде като наказание. Много е важно да не навредим психиката", категорична е д-р Николова.

 

По отношение на здравната карта, педиатърът напомни, че е добре пациентите предварително да се свържат със своя доктор, за да не се получава струпване пред кабинетите.

 

"Срокът за предаване на профилактичната карта не е както беше 7 дена след 15 септември, а е удължен с 1 месец. Министерството удължи срока на действие на кръвните изследвания, няма да бъдат само 1 седмица", обясни д-р Николова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4763 |13.09.2020 Родители излизат на протести срещу маските в училище . 1| 4205 |09.09.2020 Калоян Паргов: СО да компенсира родителите на деца, за които няма места в общинските детски ясли . 6| 4984 |08.09.2020 Корнелия Нинова в Бургас: Препълнените зали в цялата страна са най-голямото доказателство за честния вот . 0| 4082 |08.09.2020 Екстремна опасност от пожари в осем области на страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads