Реклама / Ads
0| 4093 |15.10.2009 НОВИНИ

Родителите на Куцаров: Не са само това убийците

.
Родителите на загиналия при полицейско задържане Пламен Куцаров Станиславка и Димитър Куцарови са на мнение, че не само обвинените са виновни за смъртта на сина им. Те отправиха отворено писмо чрез медиите, което публикуваме изцяло:
 
"На 21.01.2009г. бе убит синът ни Пламен Димитров Куцаров.

В хода на извършената служебна проверка на Дирекция „Инспекторат” при МВР се установи, че са допуснати тежки нарушения на служебната дисциплина от пряко ангажираните със случая полицейски служители. Установени са поименно всички служители на МВР участвали и допринесли за този престъпен резултат.

Образувано бе досъдебно производство ДП 10/ 2009г. по описа на СтСлС, пр. пр. № 1231/09г. по описа на СГП.

Непосредствено след смъртта на синът ни прокуратурата повдигна обвинения на виновни длъжностни лица от МВР. Държим да подчертаем, че не само обвинените до момента двама служители са допринесли за смъртта на синът ни.


От момента на задържането му до смъртта му са били нарушени законови и подзаконови нормативни актове, регламентиращи дейността на МВР, а именно Закона за министерство на вътрешните работи, Правилника за прилагане закона за министерство на вътрешните работи, Инструкцията за конвойната дейност в МВР.

В извършената проверка от „Инспектората” на МВР са установени поименно всички служители допуснали различни нарушения по отношение конституционните права на Пламен Куцаров. Тези нарушения освен предпоставка за търсене на дисциплинарна отговорност се явяват и „достатъчно данни” по смисъла на чл. 219 НПК за ангажиране на наказателно преследване срещу тях за извършено престъпление по чл. 387 от НК и по чл. 285 от НК, по отношение на техните преки ръководители.

Въпреки, че прокуратурата разполага с тези данни, които са несъмнени и установени, до сега – 8 (осем) месеца по-късно няма повдигнати такива обвинения.

С настоящето отворено писмо ще подчертаем още един факт. По делото беше назначена и изготвена тройна съдебномедицинска експертиза, която бе поставена под съмнение. В резултат, на което беше назначена повторна с участието на девет вещи лица. Тази експертиза още не е изготвена и приложена към делото !?! ФАКТ, който поражда съмнение относно безпристрастността и обективността на разследването.

В заключение ще посочим, че Плавен Куцаров не е подвеждан под наказателна отговорност за каквото и да е престъпление в краткия си живот!

Направен бе опит да се опозори името му и човешкото му достойнство. В една правова държава се използват полицейски методи достойни за третия свят, за каквито разказаха българските медици в Либия.

Нашата скръб е безгранична, трагедията ни лична, но случая има своето сериозно обществено значение и последици. Ако бъде допуснато да прикрие истината, това ще е пряко посегателство върху конституционните права на българските граждани!

Обръщаме се към Вас, тъй като не вярваме на държавните институции, които до момента не са доказали с нищо, че работят адекватно и в предвидените от НПК срокове – 2 месеца за извършване на разследването, съгл. чл. 234, ал. 1 от НПК.

В заключение ще поставим един риторичен въпрос към Главния прокурор на Република България:
- Дали така мудно би протекло разследването, ако пострадал бе полицейски служител или прокурор, а виновен за това би бил синът ни ?!?
- Защо до момента не са повдигнати и обвинения по чл. 387 от НК, срещу останалите служители от МВР, за които има данни в справката на „Инспектората” при МВР, че са извършили тежки нарушения ???
- Кога ще приключи разследването и виновните длъжностни лица ще бъдат изправени пред съда???

Изказваме опасение, че с повдигането само на обвинението за убийството на синът ни се цели осуетяване търсенето на отговорност от тях.

С настоящето отворено писмо, вярвайки в свободата на словото се обръщаме към Вас и Ви Молим да настоявате за отговор от всички ангажирани със случая лица."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4429 |12.10.2009 Лекари, точили касата, се отърваха само с глоби . 2| 4931 |11.10.2009 Г. Кадиев: Хаосът в БСП само ми пречи в изборите за кмет! . 3| 6842 |05.10.2009 Отблокираха над 358 хил. лв. запор на вдовицата на Самоковеца . 1| 7568 |30.09.2009 Хванаха педофил, снимал голи бебета в Самоков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads