Реклама / Ads
6| 9304 |21.10.2009 НОВИНИ

Родителите: Никола Филчев не е убил ямболската адвокатка

.
Вяра Георгиева, майка на убитата Надежда Източник: Вяра Йовева
Софийският градски съд се очаква и утре да не даде ход на делото за убитата ямболска адвокатка Надежда Георгиева, която бе открита посечена в дома си в столицата на 28 февруари 2000 г.
 
Процесът е спрян, защото британските власти почти 2 години не могат да предадат на родното правосъдие една от трите подсъдими по делото- Димитрина Клайджиева, която след убийството избягва с фалшиви документи в Англия.

За първи път след дълго мълчание пред медиите, за frognews.bg майката Вяра Георгиева и бащата Костадин Георгиев разказаха пред сайта ни как още от началото се е възпрепятствало разследването. Те определиха като глупости твърденията, че бившият главаен прокурор Никиола Филчев може да е замесен с драмата.

Преди убийството майката дала 10 000 долара на Надежда, за да си предплати жилището в столицата, като част от неизхарчените пари останали в апартамента на Надежда. След убийството в дома на Димитрина Калайджиева е намерена валута. Полицаите, които правили обиска искали да ги опишат, за да стане ясно дали това са част от парите на убитата адвокатка, но прокурора и следователя казали да не ги пипат”, разказва за сайта ни майката на Надежда Георгиева, което тя научила от полицаите участвали в обиска..

Следователят Огнян Костов, който разследвал делото ги разпитал „на сила”, а цялата му работа по случая се съдържала именно в този разпит, който останал в три листа – единствено показанията на роднините на убитата млада жена.

Пред frognews.bg Весела Сотирова, адвокат на семейството на загиналата нейна колежка разказа как подсъдимият по това дело Орлин Аврамов започнал навремето да се пазари, когато разбрал, че е намерен като улика срещу него потник. Този пазарлък присъствал по делото като СРС записи на засечени телефонни разговори, твърди защитничката. Впоследствие протоколът за намерения потник изчезнал.

Според близките на убитата адвокатка, който и съдия да седне сега дори сериозно да се занимава с това дело, той не може да направи нищо, защото всичко е изчезнало като доказателства.

Убийците на адвокатката са се изплашили, че тя отива на работа в ДАНС при Алексей Петров, а е знаела твърде много, предполагат роднините на убитата адвокатка. Впоследствие, когато го разпитвали, Петров се направил, че не знаел нищо за Надежда Георгиева, само че се очаквало да заработи при тях.

Пред frognews.bg близките на жестоко погубената адвокатка изразиха сигурност, че тя е имала записи, които са опасни за някои хора. Те припомниха за взривената банка в кв. „Надежда” и се чудят защо тогава никой не направил проверка на кого са тези сейфове и какво е изчезнало от там.

Адвокатката Весела Сотирова не може да разбере, как толкова време подсъдимата по делото Димитрина Калайджиева не може да бъде предадена от британските власти на родното правосъдие. „Това ме кара да си мисля, че има хора на още по-високо ниво, които са свързани с този казус".

За сайта ни, майката на убитата адвокатка категорично отрече Никола Филчев да е убил щерка й. Отношенията между тях били нормални. Съпругата на военния прокурор Николай Колев си съчинила тази версия, за да отмъсти на бившия главен прокурор.

Алексей Петров казал на майката, че ако е знаел, че подобно нещо може да се случи, щял да назначи охрана. Когато взели компютъра на Надежда Георгиева, разследващите казали на родителите. „Абе може да е имало нещо, но вероятно тя го е изтрила”, разказа бащата на убитата адвокатка.

Пред frognews.bg близките на загиналата изразиха недоволство от съдия Георги Колев, който според тях бил непознат по делото. Те изразиха учудване, че именно този магистрат е избран за председател на Софийски градски съд.

Предишният прокурор по делото Бърнева ставала за добра съседка, но не и за обвинител по подобно убийство, тя била назначена тенденциозно, смята майката на Надежда.

Нещата са толкова навързани, че за да тръгне да се гледа сериозно това дело, по което са замесени много вишестоящи лица, включително и магистрати, трябва да се махнат 90% от служителите в съдебната палата, смята бащата на Надежда Георгиева.



Frognews.bg припомня, че 30-годишната адвокатка бе открита посечена в дома си в столицата на 28 февруари 2000 г. Случаят се прочу заради жестокостта на убийството и поради замесването на висши магистрати, включително и на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. В предишни съдебни заседания свидетели заявиха пред съда, че Филчев е физическият убиец на младата адвокатка, с която бившият главен прокурор бил в приятелски отношения.

Делото беше застопорено за продължителен срок заради отсъствието на една от подсъдимите Димитрина Калайджиева, която бе заловена от британските власти и срещу нея бе заведено дело в Англия. Освен избягалата във Великобритания подсъдима, пред Темида по това дело са изправени съпругът й Пламен Калайджиев и бизнесменът Орлин Аврамов.

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С МАЙКАТА НА НАДЕЖДА ГЕОРГИЕВА
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6583 |12.07.2009 Николай Камов подаде оставка . 12| 4931 |21.04.2009 РЗС: Николай Василев да не организира изборите . 12| 6373 |02.04.2009 Агенти на ДАНС погнаха министерството на Николай Василев . 4| 5107 |13.03.2009 Николай Цонев участва в среща на министрите на отбраната от ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads