Реклама / Ads
0| 4144 |30.04.2018 НОВИНИ

Родителите на загиналите зад граница воини ще получават наследствена пенсия

.
Източник: БГНЕС
15 години след трагедията в Кербала, когато на Рождество загинаха български военни депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще дадат право на родителите на загиналите в мисии зад граница да получават наследствена пенсия.
 
Сега наследствената пенсия вземат родители на загинали наборници, но не и онези, чиито синове са участвали на места с бойни конфликти в съвременната история. Новият регламент засяга и родителите на загиналите 10 български военни в Камбоджа в началото на 90-те

Идеята за отпускането на пенсия е на Иванка Петрова - майка на загиналия в Кербала Антон Петров. Първото си писмо е изпратила преди 10 години.  Всички обаче са ѝ обяснявали, че не може да бъде направена подобна промяна:

„Не мога да си го обясня, защото досега никой не ни обърна внимание. Нашите момчета може би бяха кръвният данък, който България трябваше да плати, за да влезе в структурите на НАТО и в ЕС да бъдем приети. Оттам насетне, всички бяхме забравили“.

Родителите на загиналите военни са възрастни хора и ще използват средствата за лични нужди, категорична е Петрова пред БНР.

„Доколкото знам, ще бъде 150% върху социалната пенсия, което са някъде около 100 и няколко лева. Още от първите писма, които пиша, казвах, че не искаме милиони, а нещо символично и да знаем, че държавата е зад гърба ни по някакъв начин.

И майката на убития Николай Саръев - Надежда се надява одобрението на депутатите да донесе финансова помощ за нея. От няколко години тя също е вдовица.  След 43 години като учителка, тя се надява допълнението към пенсията ѝ да помогне с текущите разходи. Тя определя подкрепата на служещите и командира на бригадата за бързо реагиране през последните 14 години като „много по-добра подкрепа и сила, отколкото някакви си мижави пари.  Истината за Кербала излезе на 10-годишнината. Дотогава се мълчеше!“.

Според предварителната оценка на въздействие на законопроекта, ще са необходими 55 589 лева годишно, при условие че всичките 23-ма загинали в мисии военнослужещи са офицери и имат живи родители. Промените са предложени от БСП, ГЕРБ и група депутати, но бяха подкрепени в края на март голямо мнозинство на първо четене в парламента. Министерство на труда и социалната политика обаче препоръчва текстовете между двете четения да бъдат преработени, за да не се оправдават притесненията на депутати и експерти, че това може да доведе до искания за нови изключения.

До този момент нито ГЕРБ, нито БСП са направили предложение за прецизиране на текстовете, казват депутатите от военната комисия Петър Витанов и Константин Попов.  И двамата са категорични обаче, че за родителите на военнослужещите, загинали за страната, може да се направи законодателен компромис.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4213 |27.04.2018 Тир уби млада шофьорка и рани бебе с родителите му . 7| 5354 |20.04.2018 Министър Захариева: Още твърдя, че с кметицата Иванчева се премина границата . 0| 5542 |13.04.2018 Радев със съболезнования към близките на загиналите . 2| 5489 |05.04.2018 Тръмп прати Националната гвардия на границата с Мексико

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads