Реклама / Ads
20| 5724 |29.09.2011 НОВИНИ

Ройтерс: България обеща предследване на местните феодали

.
България ще разследва всички "феодални владетели", които плащат малки или никакви данъци, а водят разточителен начин на живот, независимо дали са роми или не. Това обяви главният прокурор на страната Борис Велчев, опитвайки се да смекчи напрежението след тридневните протести, пише Ройтерс.
 

 

 

Велчев още настоя, че прокуратурата не е защитавала лидера на ромите Кирил Рашков, известен още като "Цар Киро", който бе преследван от протестиращите, след като негов подчинен прегази и уби 19-годишен младеж.

Над 400 души бяха арестувани при най-тежките безредици за последните 14 години в балканската страна. Протестите, започнали в южното село Катуница, се разпространиха из всички големи градове и накараха мнозина роми да се опасяват за живота си.

 

"Този човек (Рашков) повдига много въпроси, но не е единствен. В много български градове има подобни хора, които не са от ромски произход, но имат висок стандарт на живот", отбеляза още Велчев.

 

Той също така посочи, че прокуратурата разследва близо 20 души, включително Рашков, които живеят в имения, карат скъпи коли и въпреки това плащат малки или никакви данъци.

 

Неуспехът да прекъсне връзките на високопоставените държавни служители с организираната престъпност е един от най-належащите проблеми на България от падането на комунизма през 1989 насам. Той бе и ключовата причина страните от ЕС да не позволяват на страната да се присъедини към Шенген.

 

"В голям брой български градове има местни феодали, които привличат внимание с подозрителните си контакти и начина си на живот. Всички те се обединяват около мнението, че не трябва да плащат данъци", каза още главният прокурор.

 

Стотици младежи, разгневени от липсата на работни места и социалното неравенство в страната, която все още не може да се възстанови от тежката рецесия и да настигне стандарта на останалите членки на ЕС, излязоха по улиците, скандирайки расистки лозунги. Десет души бяха арестувани при третите поред протести, въпреки че вчерашните демонстрации бяха по-малки по мащаб от предходните и далеч по-мирни.

 

Голяма част от ромите, които представляват 5% от населението на балканската държава, не пускат децата си на училище и някои от тях дори будуващ нощем, за да пазят къщите си.

 

Нови мащабни демонстрации обаче се планират за събота.

 

Част от протестиращите обвиниха политиците, полицията и прокуратурата, че защитават престъпниците като Рашков и поискаха справедливост за смъртта на убития тийнейджър.

 

Вътрешният министър Цветан Цветанов в отговор заяви, че в Асеновград вече е започнато разследване, което ще установи дали жалбите срещу Рашков и семейството му са били игнорирани целенасочено.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5288 |29.09.2011 Докато има Алма Матер - ще има и България . 20| 5946 |26.09.2011 Кампания без “удари под кръста” обеща Софиянски . 75| 6970 |23.09.2011 Френски депутати към Плевнелиев: България е по-добре от Франция . 31| 7095 |23.09.2011 Пресата по света за шенгенския шамар към България и Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads