Реклама / Ads
4| 4350 |20.07.2019 НОВИНИ

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

.
Роженския събор Източник: БГНЕС
Над 200 000 посетители са преминали през Роженския събор в първите два дни от националното фолклорно събитие. Поредното издание на Събора на народното творчество и животновъдството ”Рожен 2019” протича при внушително присъствие на българи от чужбина.
 

Музика от всички фолклорни области на страната звучи на 4 сцени на Рожен в изпълнение на над 3500 участници в Националния фолклорен конкурс, сочат данни на организаторите. В сензацията на втория ден от събора се превърна 28-годишната Рейчъл от Тексас, изпълнила изключително емоционално, точно и красиво "Девойко, мари хубава". Младата американка посещава за първи път България, след като вече е влюбена в българския фолклор. Неповторимото й изпълнение на емблематични български фолклорни песни не издава и за миг, че пее чужденка, съобщава novini.bg.

 

Рейчъл разказа пред журналисти, че сама е научила българските песни, слушайки ги от записи в интернет. Допълва, че е очарована от първата си среща с България, която има най-хубавата фолклорна музика с най-сложния ритъм.

 

Над 100 деца и младежи участват в провеждащия се за първи път на Роженския събор конкурс за автентични народни носии. Най-малкият участник, пременен в носия е момиче на една година. Кукер с 50 чана е сред претендентите в конкурса с автентични облекла.

 

Музейни и етнографски изложби, изложения на занаятчийски и местни кулинарни произведения, базари на био продукти са представени в съборното селище на Рожен. Щандове с мурсалски чай, продукти от горски плодове и гъби, млечни и месни храни от фермата представят Родопския регион. Посетителите в Етно селище на Роженските поляни имат възможност да получават уроци по гайда, да учат родопски хора или народни песни. Етно селището представя възстановки на къщи от различни етнографски области на страната.

 

Програмата на събора днес продължава с гала концерт "Родопска вечер" от 20 часа. Зрителите на концерта под звездите на Рожен ще видят спектакъла "Невястата" на ансамбъл "Родопа", изпълнение на "100 каба гайди", "101 каба гайди", "Каба кабадайлии", Златина Узунова, Валя Балканска, Петър Янев, Кристина Енгерова, Светла Дукатева, Николай Славеев, оркестрите "Рожен" и "Родопски солисти" и др.

Утре е заключителният трети ден от Събора на народното творчество и животновъдството, когато ще бъдат обявени лауреатите на Националния фолклорен конкурс "Рожен".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4412 |19.07.2019 УЕФА наказа България за расизъм . 0| 4194 |19.07.2019 Граждани от 35 държави работят в България . 1| 4090 |19.07.2019 Планираните прекъсвания на електрозахранването на територията на Западна България, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, за периода 22-26.07.2019 г. . 0| 4340 |19.07.2019 Започва Роженския събор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads